Saturday, June 16, 2012

Jerebu kembali ?




Semalam jerebu eh kat KL ? Sorry, ai tak tahu pun... Sebab ai kan cuti semalam...Duduk rumah saja.. Have a quality time with My 8K.. huhu~  Tahu tahu pun bila buka Facebook... Rata rata status semua pasal Jerebuu..... Memang sekarang panas yang lain macam tu kan? Panas sangat! Rumah ai pulak mana ada air cond, so panas, uols sendiri bayang ye? hihi ~

Time malam, memang super duper panas ! Siang hari kan kita bekerja.. Duduk kat office, air cond sejukkk je.. Best ! Tapi bila sampai rumah, time nak tido, dah bukak tingkap pun tak cukup sejukk lagi.. Nak kene bukak baju sekali ke?? Tak jadi tido kang... HAHAHA !!~


Ok, dari facebook tadi, ai ada dapat tip tip untuk jaga keselamatan time time Jerebu ni, amalkan ye kawan kawan .....


1) Banyakkan meminum air mineral/ air masak
2) Elakkan aktiviti luar, terutamanya kanak2.
3) Memakai topeng mulut dan hidung apabila ke luar.
4) Buka tingkap dan pintu jika perlu.
5) Cepat ke klinik jika mengalami kesesakan nafas khasnya bagi yg Athma
6) Sentiasa membawa ubatan bagi yang mempunyai masalah kesihatan
7) Jangan membuat pembakaran terbuka
8) Bersabar dan perbanyakan ibadah
9) Jika perlu, pasangkan lampu kenderaan
10) Sentiasa menikuti perkembangan semasa dari media massa khasnya mengetahui paras Indeks Pencemaran Udara (IPU)





p/s : tinggal beberapa minit je lagi dengan My8K.. Sadisnya !!!!~






Yang rasa macam taknak ikut pergi hantar, takut nangis tengah jalan nanti !
signature ms eida

4 comments:

  1. mmg musim panas skrg kan..so sis jgn tambahkan indeks pencemaran tu..hihi..di larang membakar-bakar ye...nice tips tu...
    follower ke 408

    ReplyDelete
  2. take care eida.sini tak jerebu.tp panas ya amat

    ReplyDelete
  3. @Yumida

    Celah mana nak bakar bakar ni.. hihihi

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page