Thursday, June 7, 2012

Coach for Ladies (Keretapi Tanah Melayu)





Dulu, sebelum kahwin, ai adalah MINAH KTM (Keretapi Tanah Melayu).. Pepagi hari dah keluar rumah, berjalan menuju KTM yang agak jauh dari rumah emak sekarang ni, KTM Segambut. Femes  dengan apa? Indon kot!!~ Sudahlah berpeluh peluh jalan, sampai stesen penuh sesak dengan warga asing ! Macam kita ni lak yang menumpang negara diaorang.. Ishkk... Terbalik..


Sudah beli tiket, saat menunggu KTM punyalah azab ! Berjanggut tunggu, train tak sampai sampai..~ Sekali delay rupanya ! Bayangkan, pepagi hari yang semua orang pun nak keluar mencari rezeki, kau train boleh bantai delay ??? Makin bertambahlah umat manusia pelbagai warna kulit yang datang ni... Adoiiii ~~ Tak pe, tunggu lagi.... Adalah dekat satu jam, baru nampak sebijik train terkedek kedek datang.... Apa lagi time tu, semua orang pun mula main tolak tolak.. Semua pun nak masuk ! Ai? Ai kat mana ? Bila tiba masa ni , ai mula mencari geng geng perempuan yang lain.. Tak kenal pun. Tapi nak berdiri sebelah diaorang jugak. Tak sanggup ditolak, dihimpit oleh warga asing tu !!~


Kalau dapat masuk train selepas menolak, dan ditolak, tu kira Syukur.... Kalau tak dapat, sila tunggu train seterusnya. Mungkin masa tu, jam dah menunjukkan pukul 8.30am??? Haaaa.. Jawab sendiri dengan bos 
'Train Lewat' . . Bos ? Tak suka terima alasan bodoh macam tu katanya... Bodoh kau kata ?? Dah memang itu yang terjadi !!!! Try tengok naik train sehari dua.. Baru tahu rasa macam mana!!!!~ Ok sambung situasi dalam train, walaupun ai masuk dengan geng geng perempuan, bila tiba dalam train, macam macam orang ada.. Tertolak, terkena tersentuh itu ini , ITU sudah BIASA.... Ai peluk rapat rapat handbeg.. Memang pakai selipar je pergi kerja selalu. Gila ke nak bertolak bagai ni pakai heels? Tidak tidak.. ! Hilang tau semua kesopanan nak naik train ni ... ~


Begitulah kisah ai dengan KTM. Mimpi ngeri betul kalau nak pergi kerja hari hari dengan KTM ni.. Ai pernah terfikir, tak de tambahbaikan nak buat ke? Ai rasa keselamatan ai macam terancam je.. Dengan mata mata yang memandang, tak pernah tengok perempuan ke? Mula nak amik kesempatan, diri rapat rapat dengan kita, buat buat terlanggar.. Ishk... Tak suka !!!!!!!


Selepas kahwin, ai tidak lagi menggunakan khidmat KTM yang mengerikan tu! Ai ada hubby yang boleh hantar dan amik. Yeahhhh~~~Sayang hubby banyak banyak ! Tapi sekali lagi, ai terpaksa naik train. Masa balik dari Genting tu.. Seriau ok nak naik. Tapi wardah rileks je.. Ai tengok macam Wardah suka lak naik train. Cepat katanya? Ai pelik! Ai pulak dah set dalam kepala, KTM SUCK ! HAHHAHAHHAHA!!!~


Haaaa.. rupanya ada Coach for Ladies laaa.. Bila kuatkuasa ni ? Ai tak tahu pun ? Bapak best weii !! Ai bebas dari lelaki lelaki mata keranjang tu..... Ladies only ! Sikit pun tak de adegan tolak menolak.. Sopan je masuk train.. Haa... itu baru betul.. Baru ai rasa selamat nak menggunakan pengangkutan awam ni... Heeee~~ Boleh naik lagi lepas ni ... Yeah !

Dalam train, ai sibuk tangkap gambar signage ni.. Akak sebelah pandang serong je.
 Rasa macam nak cakap je, 
"Akak, ni pestime  saya naik Coach Ladies ni, balik saya nak buat entry rasa terharu jap.. Boleh?" HAHA!!








Yang menceritakan dari pengalaman sendiri tau !
signature ms eida

21 comments:

  1. last year start.. bulan berapa zana dh lupa pulak.. hihihi.. haruslah rasa selamat kan.. dah kata semua kaum sendiri.. terbaik!!

    zana x pernah naik KTM nak gie keje, tp pernah naik ERL.. ERL xde masalah, since masa dia mmg betul2 ontime.. xde seminit pun terlewat..

    ReplyDelete
  2. tapi kan eida ada je makhluk yang bernama lelaki yang dok c2..x reti baca kot biasanya warga asing la..hehhehe

    ReplyDelete
  3. dah lama ada tp xde kesempatan lagi nak naik sbb xduk kl dah..huhu

    ReplyDelete
  4. weh dah stahun dah ada coach ni..aku sendiri tak penah nek..hehe..dh 3 tahun tak nek komuter..

    ReplyDelete
  5. hahahaha.... sy hari2 naik tren..dh letih dh..kdg2 xde ekon pon..klo nk sentap pon xgna..still camtu gak..apa yg eida rasa dlu..sy dh rasa skng..g keje, tibai pkai flat ja..huhuhu xde nk melaram bagai..

    ladies coach ni ada dr hujung thn 2010 lg..klo xslh stat bln10... :))

    ReplyDelete
  6. eida...one of my ofismate silent reader u..mmg dia minat pasal ape yg u buat..trutama ttg kekdah TTC u.. br pg ni i taw yg dia pembaca setia blog u.. :))

    ReplyDelete
  7. dh lme dh rasenye ladies coach nie..klu dgr kat radio HOTFM dj fafau penah story psl tran KTM nie..
    ala cm xbiasa je duk dlm tren..mmg ad je mata memandang ape kiter buat sbb diorg xtau nk pandang ape..hahaha

    ReplyDelete
  8. @Zana Adieyza

    ERL memang lah zana.. Kos pun mahal ! HAHHAHHAA

    ReplyDelete
  9. @chinta...

    Yeke? Ke diaorang tak tahu? Ke diaorang sebenarnya pempuan tapi gaya lelaki.. HAHAHHAHA

    ReplyDelete
  10. @~nadyahoney~

    Hee~ awak yg tak duduk kl pun tahu yer... punyalah ida tak amik port lgsg psl ni... hihiihi

    ReplyDelete
  11. @anna alaui

    HAHA~ Udah ada laki, gunakan sebaik mungkin ye dak? hihihi

    ReplyDelete
  12. @qaseh johanna

    Memang patut naik KTM ni. MIdvalley je pun kan.. hihihi

    ReplyDelete
  13. @qaseh johanna

    Ouh yeke? Terharu nya ada silent reader.... heee~~ Kim slm dia yer.. =)

    ReplyDelete
  14. @iera 11

    Dulu memang dah biasa... skrg tak biasa lah... HAHAHHHA *berlagak tak?*

    ReplyDelete
  15. klu time sesak..ade je jejan masuk.. ade time x sesak pon jejan masuk.. muke tak bersalah... org jeling2 pon wat muke tk bersalah.. bangng btol... sume penting kan diri sndri...
    tp kena ati2 gakkan.. pck pocket bukan dtg dr klgn lelaki je kan...

    ReplyDelete
  16. teringat zaman2 naik tren ngan dayah..dayah slalu jd bodyguard k.mas kan?rs safe gitu...hehehe...

    ReplyDelete
  17. @cikbedahlaser

    Oouh yeke? Masa ida naik, semuanya perempuan.. heee~ Betul betul.. Kita kene beware dengan sapa sapa pun... =)

    ReplyDelete
  18. @che mas masturah

    HAHA! Betul betul.. Rindu naik KTM bersama.. Lambat pergi kerja sama sama.. hihihi

    ReplyDelete
  19. nice....belum pernah lagi merasa naik train coach perempuan ni......hehhe

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page