Sunday, May 6, 2012

Tuto : Open New Tab





Ai memang tercari cari kod untuk memudahkan readers ai, yang mana blog ai sememangnya tak boleh 'right click' bagi memelihara gambar dari di ciplak kononya.. HAHA! *budjet ada orang nak ciplak je kot?* Then untuk memudahkan semua, ai edit settings blog untuk mejadik Open New Tab dengan bermaksud Link yang baru dibuka menggunakan Window baru . . . Paham kan? kan ? hihi ~


Ai jumpa kod ni kat Blog Syira.Com.. Thanks Syira bagi ai kongsi kod ini .... So, untuk sapa sapa yang nak buat jugak Tuto ini boleh lah ikut cara cara seperti di bawah...



caranya amat mudah sekali. (blog lama)
1. pergi di DESIGN
2. pilih EDIT HTML & 'tick' kat Expand Widjets Templates
3. dengan guna CTRL+F cari code    head  
4. dan masukkan code   base target='_blank'/    dibawahnya
5. save dan siap.





caranya amat mudah sekali. (blog baru)
1. pergi di TEMPLATE
2. pilih EDIT HTML (proceed) & 'tick' kat Expand Widjets Templates
3. dengan guna CTRL+F cari code    head  
4. dan masukkan code   base target='_blank'/    dibawahnya
5. save dan siap.



** Taipkan code tu dengan dimulai dengan tanda     <      dan tutup pun dengan tanda    >   tau ! Ai tak tahu kenapa bila ai taip tu tak jadik. So, ai terpaksa asingkannya dan tulis kat sini..**


*Contoh masa ai buat.. Nampak tak code tu ?*




p/s : Selamat Mencuba !





(auto publish)






Yang berharap dapat menyenangkan readers, huuu~

signature ms eida

2 comments:

  1. nice info kak..
    thanks for sharing this..

    psstt:lame xjenguk sni..rinduuu.. :)

    ReplyDelete
  2. @.: iEyLa :.

    Welcome.. =)

    Psstt: lama jugak tak ke blog ieyla.. baru balik ni.. =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page