Friday, May 25, 2012

Tips ke pulau !





Amboi.. Hebak sangat ke nak bagi orang tips ni ? huuu~  Suka hati lah.. Ai bagi tips ni berdasarkan pengalaman sendiri tau ~~ Jangan ingat semua orang tahu.. Kadang kadang kita boleh terlupa.. hee~  


Tips yang pertama - Sila lah pakai selipar ye.. HAHA ! Uols gelak kan.. Jangan tak tahu ai nampak ada seorang perempuan yang budjet pergi korea kot *kenapa nak bagi contoh korea ek?*  padahal pergi pulau je kot? Kenapa bantai pakai heels pulak ni?? Ai gelak pusing pusing limapuluhsaat dah, tengok heels dia tu terbenam dalam pasir..Pastu maki maki heels dia tu sebab terbenam .. Aiiikk ?? Salah sapa ni ? Heels tu ke diri sendiri ? HAHA !! Rasa nak jerit kat tepi telinga dia "pakai selipar lah kak!!"


Tips kedua - Ber'backpack' lah kalau ke pulau.. Tak yah beg troli yang ada roda roda bagai tu yer.... Contoh perempuan tadi tu la... Sama seperti di atas, udah la dengan heels dia.. bawak pulak beg troli tu.. Lagi ai gelak pusing pusing, kali ni seratussaat ! HAHA !!~ Bila turun boat ok lagi, boleh tarik atas jeti tu... Bila sampai kat pasir? Bayang kan dengan heels dia buat hal , asyik terbenam dalam pasir, nak tarik pulak beg troli tu atas pasir ?? Rasa nak jerit lagi sekali kat dia "Pernah pergi pulau ke tak ni akak oiiii!!"  Last last dia jinjit jugak beg tu.. So, apa motif? Baik ber'backpack' je dari rumah kan? kan ?
* Ke-eksaited-an my sis nak naik flight* Ai nak tayang bag ai sebenarnya...*
*Beg hitachi, free masa beli Petiais dua tahun yang lepas.. hihihi*




Tips ketiga - Kalau ai, memang selesa backpack je.. Berat pun, bahu kita yang pikul.. Bukan tangan...Kan? Dan masa ai pergi tu, ai TAK bawak langsung handbag.. Leceh lah ! Takut basah ke.. Terjatuh dalam air ke.. Naya je.... Jadi, mana ai letak barang barang penting ai ?? Yeah~~ Dalam begwater proof... Rupa macam handbag.. Sangat berguna untuk ke pulau.. Sumbat segala macam benda dalam tu, carry naik boat.. Letak je mana mana... Tak perlu risau, basah or terjatuh ke laut ke.. Sebab begwater proof, yang mana ai panggil beg water ni tahan lasak.. Boleh terapung.. Kalis air... bagus kan ? kan ?
*Beg waterproof ni ai beli kat Alamanda - 5liter RM50*





Tips keempat - Ini semua orang tahu kot ? Pulau = Panas.... Wajib pakai sunglass.. Ada yang tak pakai? Tu lupa nak bawak lah tu.. hiihhii ~ Kalau nak lagi selamat, pakai cap.. Haaa.... itu paling sesuaii~ Ai pakai cap sentiasa masa kat pulau tempoh hari.... Even kadang kadang tak pakai sunglass, cap memang ai tak tinggal.. heee ~~ Jadik tak berapa panas.....
*Yang lengkap ber'cap' dan pakai sunglass - Abah* hee~




Tips kelima - Macam tadi juga, bila panas, muka cepat je nak sunburn kan ? Jangan lupa pakai sunblock yer.... Kalau boleh pakai yang SPF50 ke.. SPF 100 ke.. SPF30 tak jalan ok.... Pakai tebal tebal.. Jangan kedekut nak pakai.. Sayang muka ke sayang sunblock tu ? HAHA !
*Ai beli sunblock ni kat Cosway - RM26*




Tips keenam - Bagi yang pergi pulau untuk aktiviti snorkeling, bagi pulak yang kuat bergambar.. HEHE~ Wajib ada camera Underwater.... Macam ai, sanggup kumpul duit beli camera untuk capture semua gambar gambar yang cantik untuk dibuat kenangan.. hee~ Terasa puas hati bila ada 'hardcopy" memori tu.... Tak de pun tak pe.... Tapi kalau ada lagi best kan ? kan ?
*Tak rugi ke rasa kalau snorkeling tapi tak dapat tangkap gambar macam ni ? HEHE!!*




Tips ketujuh - Ai rasa ini paling penting kot.. Terkena pada diri sendiri... Sampai bila bila ai ingat ! Dan sampai bila bila, bila ai pergi pulau untuk snorkeling, memang ai akan buat ! Sediakan roti expired, or tak kesah nak bagi roti apa pun, isi dalam botol air.... Carik carikkan.... Usung lah botol air yang berisi roti tu untuk diberi makan ikan ikan dalam laut tu.. Sangat menyenangkan.. Bekalan roti pun lambat habis.... Ikan pun banyak datang dekat kita.. Boleh lah bergambar puas puas.. heeee~~ 
 *Seperti ini , best kan?*




Tips ini berdasarkan pengalaman ai sendiri.. Kalau kalau uols ada nak tambah tips lain boleh la sharing... hee~ Semoga tips ni berguna untuk semua yang plan nak snorkeling di pulau.... yeaaahhh !!~




p/s : auto publish *ai sedang bercuti di G? hehe!!*








Yang pasti akan datang lagi pulau ini !
signature ms eida

22 comments:

  1. sebenarnya sunblock tu tak elok pakai kalo nak snorkeling sbb bahan yg ada dlm sunblock tu sedikit sebanyak membantu memusnahkan hidupan dlm laut (coral). kalo kat negara luar, mmg ada tpt yg derang tak bagi pakai sunblock.
    Tp akak retu pakai sket je, kebetulan tak panas sgt pun, pulak kulit ni tebal.. takde pun hitam terbako pun muka. Hoho.

    Beg kalis air tu kat Krabi murah sgt. Yg paling besar (brapa liter tah) baru RM30. Tp apsal tak beli ek.. oh.. sbb takde plan nak gi Pulau. Huhu.

    ReplyDelete
  2. nice tips yunk.. bolehjadi rujukan di masa hadapan.. nmpknya kena kumpul duit beli kamera baru lah.. hihihi..

    ReplyDelete
  3. memeylh terserlah excited nye sis mu ini..hohoh
    malu nyerr *blushing*..;p

    ReplyDelete
  4. @Zana Adieyza

    Haa.. betul! Banyak2 tips.. Camera itu paling penting.. hehhehee~~

    ReplyDelete
  5. @iera 11

    HAHA!! Dont worry semua pun eksaited lebih... =p

    ReplyDelete
  6. @PUANSTOBERI

    Aha.. ida pernah dengar tu kekda.. Tapi nak buat cmne, kalau tak pakai, muka kita lak gelap gulita.. hiihihi

    Murahnya kat KRabi!!!~ Nanti nak g Krabi, nak beli lagi la.. Eh??

    ReplyDelete
  7. haha! pasal heels tu mmg ngek gile. common sense kot! hahaha. nice tips. :)

    ReplyDelete
  8. tips yg sgt brguna...thnk for sharing :)

    ReplyDelete
  9. @beLLa

    HAHA ! Tau xpe..... Ntah pape kan.. TQVM =)

    ReplyDelete
  10. nice tips. rasa kelakar pula kes pakai heels dekat pantai tu. HAHA ;D

    ReplyDelete
  11. @NadNod

    Memang kelakar ok! Tak sangka wujud manusia macam tu.. hahahahhaha

    ReplyDelete
  12. @::EIDA::



    nak tanye.. beg kalis air tu.. beli kat alamanda kat kedai ape erk

    ReplyDelete
  13. @Hati bahgia

    Hai.. ida beli beg tu kat kiosk kiosk. Tak ingat nama..Eh? Kiosk ada nama ke? Tapi yang ida ingat, kiosk tu berdepan dengan MPH....

    ReplyDelete
  14. ok2... igt nk beli.. bln 11 ni nk g pulau gak.. tq 4 ur info

    ReplyDelete
  15. Slm.sy seorg runner pekej bercuti ke pulau redang..
    Sesiape yg berminat nk ke redang bleh call or whatsup no ini..
    0179799773 atau lawat fb page sy di..
    Blackyellowholiday

    ReplyDelete
  16. roti dalam botol tu buat mcm mana? waktu bg ikan makan penutup botol kena buka ke?

    ReplyDelete
  17. ada tips nk pergi pulau utk seorg je x..lg2 perempuan ..ingt nk pegi sorg..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page