Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 18, 2012

Self Check-In - Air Asia






Ok. Masa ai pergi Pulau Perhentian tu, we all naik Flight dari KL-KBharu.. Ist time ai buat Web Check-In ni.... Selalunya sengal g bayar je kat kaunter check-in, RM10.. Kalau pergi sepuluh orang, dah kene RM100.. Banyak sangat dah ke duit ? Tak ! Ok, jom kita belajar macam mana nak self check-in sendiri ni.. Manyak senang OOoooo...... Pasni RM10 tu boleh reward diri sendiri ye.. G makan ice cream ke ! HAHA


Mula mula masuk web AirAsia *of coz lah kan?*. Pergi My Flights - Manage Mybooking. Then klik Manage Mybooking Now.. Seperti gambar di atas yer....



Srcoll bawah sikit dah nampak simbol Computer - Web Check-In tu. Klik situ yer....



Ok, lepas dah keluar semua maklumat macam gambar kat atas ni, uols tick ye flight mana yang uols nak buat Web Check-In tu.. Ai klik dua dua, pergi dan balik.. Senang ! Jangan lupa juga tick nama nama yang mahu dibuat Web Check-In tu.. Harus lah tick semua nama, takkan sorang nak g bayar kat kaunter lak kan? hihiihi



Tekan, continue.. Akan keluar page macam ni... Add ons. Boleh add ons meal, luggage, skybus ke. Apa apa je.. Tick je situ.. Kalau taknak add on, tekan continue je.....



Keluar pulak page ni, yang akan mintak uols pilih nak print boarding pas melalui HP or Email ? Ai pilih email je.... So, masukkan address email di situ.. Kalau pilih HP, masuk no.hp yer....



Then akan keluar terms terms dia.. Ai tak baca pun.. HAHA ! Kalau uols rajin, baca la.. heeee~ Jangan ikut ai, tak baca pun! Then tekan continue.....



'Your web check-in in now complete'  Pastikan keluar macam tu, baru settle ! Kalau request email tadi, bukak email dan boleh terus print.. Kalau request hp tadi, uols akan diberi satu 2D barcode.. Then bila sampai kat LCCT nanti, uols boleh print boarding pass dengan scan sahaja 2D barcode tadi kat Self Check-In Kiosk ok!



*Contoh Boarding Pass yang diprint sendiri* Saiz A4! 




Banyak senang kan? Just klik klik dan klik.. HEHE ~ Thanks to Kekda yang beri info ni.. Dan ai begitu pandai buat sendiri. Dan jadi.. HAHA!! *puji diri sendiri boleh?*









Yang rasa senang ya amat ! Tak rugi RM140 pun ~ heee
signature ms eida
♥ TQ For Reading SiGEDIK's Entry! Feel free to Comment Dear ♥

79 comments:

  1. dik,

    ahkak dh lamer tk pegi self cek-in kt counter melainkan kena ada luggage..huuhu..nk cepat n senang, semua hand carry, bawak seminima yg mungkin..pastu jalan terus je pegi gate..

    senang buat self check -in.samada AA, MAS atau Firefly..

    oh ye, (eh, panjang noo komen)

    kalau nk cek-in flight balik tu kena dalam mase seminggu..kalau pegi bercuti lama, tk boleh

    ok, daa

    ReplyDelete
  2. @MiszNoRuL

    baru nak tanya kat sini tempoh sah web check in ni kat ieda, dah ade org tolong jawabkan...hehe...

    web check in ni boleh dibuat sebelum sampai airport guna hp pada hari yang sama ke? saya ni budak baru belajar ttg air asia...booking online pun kurang pandai lagi...

    p/s: misznorul, tanya skit...ex-kmpp ke? atau ex-kuittho? mcm pernah nampak la muka...

    ReplyDelete
  3. @MiszNoRuL

    Takboleh kak.. kene ada luggage.. Ida ni suka sangat beli barang2 mengejut... Kang tak pasal2 kene byr kat kaunter lagi mahal.. HAHA

    Aah lupa nak bgtau kat atas tadi.. Ida boleh buat sekali gus pergi dan balik sebab tarikh tu tak sampai 1minggu pun.. baru 4hari... =)

    ReplyDelete
  4. @BaTiK_PiNk

    Yani, kalau hp.. Boleh hari yg sama.. terus ke kiosk untk print.. =)

    ReplyDelete
  5. @LuVidA^^

    Nanti satu hari awak pasti dapat naik! heee~

    ReplyDelete
  6. print kat kiosk kat airport pun boleh. Scan je barcode. Terus kuar. Xsampai lima saat. Hahahhaha

    ReplyDelete
  7. salam..

    harap2 suatu hari nanti bolehlah naik kereta belon ni ;)



    jemput joint contest syira :


    http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

    ReplyDelete
  8. @Lya oh Lya

    Betul.. itu kalau pilih HP ye .. =)

    ReplyDelete
  9. @sissyira

    The day will come syira... =)

    TQ tag ida... InsyaALLAH ida akan join.. =)

    ReplyDelete
  10. eida,

    yela, sebab pegi 4 hari..boleh terus direct cek-in utk flight balik.. ai pn sll banyak luggage kalau pegi jejauh kan..mana bleh tk shopping..tp perlu jugak self cek-in supaya tk kelam kabut pegi cek-in dekat counter..lagi pn kn kena byar rm10..hehee..jijijijimat....


    batik_pink,

    ek-kuittho..hehe

    ReplyDelete
  11. @MiszNoRuL

    Betul.... RM10 tu memacam boleh buat... heeee~~

    ReplyDelete
  12. Assalam, awak..

    saya first time buat sendiri pasal tiket flight ni sume..
    Pasal web check in tu saya dah paham awak tunjuk kan. huhu..
    tapi ada yg tak paham. :P

    Mcm ni, saya da beli tiket kat kl sentral utk bulan 11 nih.. bercuti bersama keluarga..
    So, bila mase sy boleh print boarding pass tu ye? Kalau sekarang boleh ker? Saya xnak pisah jauh seat dengan family sy. huhu

    first time nii.. :(

    ReplyDelete
  13. @Hany Anuar

    Hai, ida cuba balas komen ni kat blog awak, tapi tak boleh.. So, ida replai sini yer?

    Boarding pass ni awak boleh print sehari sebelum, 48jam sebelum. Ikut suka. Kirenya awak print, awak dah check-in tau. OOo.. Awak tak beli seat dalam flight ye?? Awal sangat pulak nak check in nye.. HEHE~ Dua bulan lagi ni...

    ReplyDelete
  14. tenkiu yunk, kire mase beli kat kaunter kl sentral tu bukan dah ditetapkan ke seat ? ataw time tu yg sy kena beli seat? huhu.. bila saya buka web check in seat saya satu family still sama x asing2.. so nak tunggu lagi 2 bulan ni, kemungkinan saya n family punye seat akan jd asing2 la kan ? hehehe

    Sori ida.. sy banyak lak tanye.. :)

    ReplyDelete
  15. @Hany Anuar

    Takpe.. ida jawab mana ida tahu je ekkk~

    Kalau tak purchase seat masa beli tiket, memang akan duduk asing asing. Kalau nak duduk sekali, memang kene beli seat. RM6 satu seat kot hege dia? Tak ingt pulak

    So, awak kalau nak duduk sekali, beli lah seat. masih sempat kalau nak beli seat ni.. Macam mana nak beli?

    Log in acc AA awak, then pergi kat Manage bookings now. Then pergi kat Pick A Seat...

    Haa.. boleh lah beli, dan boleh duduk sekali... heee~

    ReplyDelete
  16. @Hany Anuar

    Takpe.. ida jawab mana ida tahu je ekkk~

    Kalau tak purchase seat masa beli tiket, memang akan duduk asing asing. Kalau nak duduk sekali, memang kene beli seat. RM6 satu seat kot hege dia? Tak ingt pulak

    So, awak kalau nak duduk sekali, beli lah seat. masih sempat kalau nak beli seat ni.. Macam mana nak beli?

    Log in acc AA awak, then pergi kat Manage bookings now. Then pergi kat Pick A Seat...

    Haa.. boleh lah beli, dan boleh duduk sekali... heee~

    ReplyDelete
  17. Tenkiu ieda.. Kalau nak pick a seat tu boleh beli dari sekarang la ye? And yg sy x tahu., cara pembayaran nye boleh pakai visa/master tu je ke? Sy xde card la.. Kalau thru cimbclick xleh ke?

    ReplyDelete
  18. @Hany Anuar

    Aah sekarang boleh beli. Untuk elak orang lain beli dulu dari awak. Bukan itu je, awak still boleh tambah Kgs luggage awak, boleh pre-order makanan... heee~ macam macam boleh buat selagi awak tak terbang... =)


    Eh? Boleh... guna online banking bolehh.... Masa payment tu, memang dia akan keluar untuk bayar via card kan? tapi awak pilih via debit bank.. ha situ....... so, nanti keluar macam macam bank.. So, tick kat CIMB. Then terus je proceed.. =)

    ReplyDelete
  19. @::EIDA::

    Ya Allah ieda, Terima kasih sangat2.. banyak sgt dah ieda tolong sy nih..

    maklum la sy x tahu sangat mende2 mcm nih.. bile ak try buat ase jd takot lak. Tenkiu ieda..
    kalau ade yg sy tak paham lagi sy boleh tnye pada ieda je kan? huhuhu..

    tq..

    ReplyDelete
  20. @Hany Anuar

    Takpe. Ida tolong ape yang ida tahu je.. hehehe~ Boleh.. tanye aje.. ;p

    ReplyDelete
  21. @::EIDA::

    so, ieda.. sy dah beli seat.. tp yg nk thu kat booking sy tu memang still ade auto seat assignment ke even kite dah beli tempat ??

    ReplyDelete
  22. @Hany Anuar

    Saya tak paham soalan awakk..... hiihhi

    ReplyDelete
  23. Salam.. Tanya skit.. If bawa luggage x bole self cekin???so msty p counter n bayar rm10 la??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh........... kalau bawak beg, scan beg dulu...pastu g kaunter just bg boarding pass yang kita dah print tu... tak kene charge.... =)

      Delete
  24. boarding pass yg kita print sendiri tu kena stamped kew kt kaunter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stamped? Boarding pass yg awak print just tunjuk kat kaunter saja.. ;)

      Delete
  25. Ieda nak tnye klau buat self check in smggu sblum boleh ke?print siap2 dulu boleh ke smggu sblum pegi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh... Ida tadi baru tgok, sekarang 2weeks sebelum pon boleh.... Print siap siap, simpan bebaikkk... Then bawak g airport... ;)

      Delete
  26. Nk tnya insurans rm 7.50 tu kt kna ambk jgk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut awak lah. nak amik, amik. taknak amik, takyah amik.. heee~ ida tak pernah amik pun.. sbb dah ade insurans diri ;)

      Delete
  27. salam kenal. saya nak tanya la. kawan saya book kan tiket mac thn 2012. flight mggu dpn. tp masa dia bli tu dia dh wat siap2 web check in n dia dh bg boarding pass tu pada saya. bole ke guna lagi? pastu td saya ade add on luggage sbb kawan saya lupa pasal ni. x ganggu boarding pass saya x? ke just bawak itinerary jer??? time kasih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.. jap jap . ida tak paham ape yang awak cakap ni. Kawan book tiket untuk awak MAC 2012?? Dah lepas dah tarikh tu???? Kan? Pastu awak cakap flight minggu depan? Minggu depan end of January 2013??? Ida tersangattt lahh tak pahammmm.. kuikukuiiii

      Macam ni la, ape ape pun, awak still boleh RE-PRINT boarding pass tu kalau rasa tak yakin. Okay? Mintak kawan awak, print semula boarding pass untuk awak...... itu saja

      Delete
  28. Kalau flight bulan June, dah boleh print ke boarding pass?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh awal sangat tuh.. hehehe.. Print boarding pas kene 2weeks sebelum dah sekarang ni.. ;)

      Delete
  29. kalo dh self check-in,nnt pegi kaunter bg luggage je la?so kena beratur jgk la kan...lg satu nk tnya eida,kalo nk add-on luggage kne byr on9 trus ea?x blh hold dlu then byr mse chek in d kaunter nnt?saya mmg nk tau sgt ni..hehe..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi luggage kalau ade purchase luggage. Kalau takde, terus ke gate tunjuk boarding pass dah boleh masuk. Okay?

      Kalau nak add on luggage, ida nasihatkan beli on9. sebab murah. kalau beli kat kaunter , harga luggage per kg jadik mahal.

      Delete
  30. sy nak tny kot klu tahu. skrg isteri sy ngah pregnant & sy nk book ticket skrg. klu nanti baby dah keluar baru book ticket wat baby boleh ke ??? ye la, sebab baby kan isteri sy yg riba bukan dok sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamk kalau berkait dgn baby saya tak pernah alami. saya tak tahu. maaf yaaaa ;)

      Delete
    2. tolong jawab...boleh beli kemudian bila baby dah lahir.go to manage my booking...Add Infant. yaa..baby tak yah byr seat, byr RM50 je kos admin...huhuuu...

      Delete
  31. Salam sis, mcm mane nak add on baggage tpi da wat web check in da.. tlg ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm.... saya rasa saya rasalah nii, dah takboleh dah.. sebab dah check in. Sebab selalu saya add on b4 check in. Tapii, ntah, maaf saya tak tahu.... Boleh tanya pada AirAsia untuk lebih lanjut.. ;)

      Delete
  32. Salam sis, mcm mane nk add onn baggage klu da buat web check in n da print boarding pass. Tolong yer

    ReplyDelete
  33. salam sy nk tnye kalo sy create account airasia tp payment guna kad kredit org laen masih boleh proceed x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida mmg ade acc AA, dan ida pernah guna kad orang lain tuk bayar. Masih boleh. Tapi persoalannya, adekah owner kad crdit tu ikut sekali? Sebab time ida, kawan ida tu ikut sekali. SO, no problem kat kaunter AA. Kalau owner tak ikut, saya tak tahu. Awak boleh call AA tanya kepastian ;))

      Delete
  34. Nak tanya..klu nk print boarding pass utk return boleh x? sy nk fly 8.6 ni..boarding pass utk pegu boleh print..tp return pass sy tarikh 11.6 xleh print..tmpg tnya ye..

    ReplyDelete
  35. Salam nk tnya..sy fly 8.6 ni & dah check in and print boarding pass..Tp lps sy print tu sy xboleh nak print boarding pass return sy bertarikh 11.6..utk return kte xleh print sama2 ke utk dgn boarding pass departure

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. sepatutnya boleh jee nak prnt untuk flight balik. kenapa ye? cuba buat lagi sekali.. ataupun call AA. ida salu kalauprint boarding pass, memang buat pergi dan balikk ;)

      Delete
    2. Salam Eida..
      Saya dah buat web check in and takde luggage, hand carry je. Nnt still kena p kaunter ke utk dorg check apa2 (boading pass valid/invalid, hand carry lebih/ tak dr 7 kg etc)? Atau bolah terus ke departure gate je.

      Delete
    3. wasalam. boleh terus pergi ke depature gate.. ;)) nnti dlm tu ade prosedur check luggage hand carry semua.. ;)

      Delete
  36. Ooo...tq Eida :)

    ReplyDelete
  37. Salam...eida sy nk tny lah...sy 1st nk naik flight so x thu pape...nie pun ada blog awak...tq sbb sy boleh thu skit2...kwn sy book kan sy pny tiket..tp lugged untuk pergi dia x beli kan..mcm mane ye sy nk add lugged untk pergi ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. maaf lambat reply awak.... awak kalau nak add on luggage, awak kene tanya kawan awak tu, die belikan tiket tuk awak kan, guna acc Air Asia siapa? nak add on kene melalui acc Air Asia yang dibooking tiket tu. bila dah log in, belah tepi page tu ada manage my booking, situ ade button add on. so awak pilih luggage yee ;))

      Delete
  38. salam..eida..pnh tak awak beli skybus return trip dr kl sentral?
    sy dah beli ni..dah cek in skali..
    pahtu sy blurr mana pegi skybus kat tiket tu? kat mana nk tjk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya mmg selalu beli on9 je. sbb kalau beli kat kaunter takleh beli return dah... die bukan tiket. tapi ada kat dalam itnerary awak. kalau awak perasan dekat details payment ada bagitau, yang awak dah beli tiket skybus tu.. ce tengok ehh ;)

      Delete
  39. eida, nak tanye.. sy dah beli tiket via online dan da add luggage and dah self cek in. so mase tarikh terbang tu just bawak luggage pegi kaunter serah luggage dan bawak boarding pass ke gate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap awak ade beli luggage tak? kalau ade kene lah pergi kaunter drop luggage, prnt siap2 boarding pass. then settle pergi ke gate .... ;))

      Delete
  40. hai ieda...nak tnya mcm mane nak tau seat dlm flight tu...dia ade tulis yg mcm dlm bas tu ke...nebes lak nak naik flight ni...kang slh kena halau pulak ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii... dah print baording pass? kat boarding pass ade tulis seat no berapa. kalau tak jumpe kt boarding pass tu, nnti bleh tanya staff AA dlm flight tu.... jgn takutttt.. hehehhhehe

      Delete
  41. Salam eida...nak tnya..ni first time nk naik aa..sy beli tiket kat booth lam shopping mall...tp bila blk tgk bday anak dah salah...padahal dah double check to x perasan kot...cmne nk buat ekk...
    pastu..sy boleh add on tak ape2 cam meal ke...masa nk web check in tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. setahu ida besday salah boleh tukar. boleh je call AA tuk tukar. nak senang , awak pergi mane mane booth AA yg ade, suh die tukarkan,, dlm masa yg same bleh suh die add on sekalii. sbb setahu ida, dah nak dekat web check in tu dah tak boleh nk add onn daaaaa... melainkan awak web cek in guna online, tru website. so boleh la add on.. tru kaunter xlehh rasanyaaaa

      Delete
  42. Salam eida...nak tnya..ni first time nk naik aa..sy beli tiket kat booth lam shopping mall...tp bila blk tgk bday anak dah salah...padahal dah double check to x perasan kot...cmne nk buat ekk...
    pastu..sy boleh add on tak ape2 cam meal ke...masa nk web check in tu...

    ReplyDelete
  43. Salam eida..first time ni nak naik flight..xpndai sgt..saya nk tnye saya dh beli luggage dr AA utk 20kg soalan saya 20kg tu utk stu luggage je kew? Klo saya bwk 2 luggage dn berat msih xlbih dri 20kg boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... bolehhh.... asalkan semua beg beg awak tak melebihi 20kg. ada dua ke tiga beg ke. tak kisah janji bile petugas AA timbang, semuanya mestii tak lebih 20kg. ;))

      Delete
  44. Salam..sy musykil..knpa boarding pass yg sy print cuma kluar tarikh pergi je..yg balik/return x kluar pun..nti nk blik dri Pdg ke KL xda tiket..padahal temphan memg conf to & fro...minta tlg jwb..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.mmg kadang2 die akan keluar gitu. xfull. tapi tak pe. awak ce try masuk email yg awak bg tuk reprint. selalunya dlm email ade lengkap pergi dan balik... ;))

      Delete
  45. salam nak tny kalau yg free bag tu brp kg erk dia benarkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg free Air Asia bagi bukan masuk kargo yek.. bawak naik atas flight. 1 beg yg beratnya tidak lebih dari 7kg. pastu boleh bawak satu handbeg. itu jek. hehehhhe ;)

      Delete
  46. salam nak tny kalau yg free bag tu brp kg erk dia benarkan

    ReplyDelete
  47. Salam sy nk tnye sy ade wat booking tket , payment dh byr, tpi ade kesalahn pada nama dan nk wat pertukaran nama, flight bulan 5

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam,

      setahu sy lah ye, tukar name ke nama orang lain TAK boleh. melainkan ade ejaan yang salah pada name tu, itu je yg boleh tukar. macam mane nak repair name yg salah? boleh call service diaorang or datang je kat kaunter AA.

      Delete
  48. As salam Ieda...
    Maaf bertanya.. sy nk tanye, sy dh purchase tiket flight.. selepas disemak nama anak saya dh betul cume berbintikan org lain.. blh x klu nk betulkan nama tersalah binti tu..

    ReplyDelete
  49. wasalam.... rasa rasa ida boleh sbb tu di kire sebagai salah ejaan maybe? so awak boleh pergi ke kaunter AA tuk betulkan nama. kalau xboleh, sorry.. ida tak pernah alami nya. tapi at least kite mencuba kan ? hehehhe

    ReplyDelete
  50. nak tanya saya tak buat web check in tp saya tick kaunter masa nk book tiket tu maknanya bila dah sampai dekat lcct tu saya kena beratur untuk tiket lah ye ? then kalau ada luggage still kena check lah kan ?

    ReplyDelete
  51. saya tak buat web check in tp masa saya booking online tu saya tick kat kaunter tp kena bayar rm10 so kiranya bila saya sampai dekat lcct tu kena beratur untuk dapatkan tiket lah ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasihat saya buat je web check in tu. senang je. xyah kene bayar rm10 dan menjimatkan masa terus boleh pergi ke gate tanpa perlu beratur untuk check in di kaunter. tapi kalau awak bawak luggage yg perlu dimasukkan ke kargo, kene jugak beratur. ;))

      Delete
  52. salam..sis nak tanya..saya dah book ticket..tapi x select seat..sekarang sy rasa mcm nak select seat lah..sb takut kalau x dapat duduk sama dgn husband..mcm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. oo boleh je nak book seat skrg. belum web check in kan? selagi belum web check in, boleh add on. pergi masuk website AA, masuk akaun AA yang awak guna dulu untuk book flight, pergi manage booking. situ ade segala macam apa yg nak awak add on ;))

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!