Wednesday, May 9, 2012

Scroll Box for Blog Archive





Dah lama nak buat Scroll Box ni.. Tapi asyik bertangguh je, lagipun entry ai bukanlah banyak mana sampai nak kene buat Scroll Box ni... Tapi akhir akhir ni, banyak pulak entry ai.. hihihi~ Bila dah makin banyak, Blog Archive ai tu jadik panjanggg lah pulakkkk...... Dah tak kemas ni.. *akhir akhir ni asyik fikir nak kemaskan blog je!cehhhh*

*Ini rupa Blog Archive ai... Bulan Feb ada 65 entry, panjang ke bawah sangat jadiknya!! Tak suka ai*
(orang lain beribu ribu entry sebulan, tak kecoh pun? hihi)



Jom kita buat SCROLL BOX !

1. Pergi kat Template (untuk makluman blog ai, New Interface Blogger ok)


2. Sebelum tu, backup template uols dulu.. kang hilang.. naya je!! hihihi


3. Nak backup, tekan Donwload Full Template. Nanti dah keluar template tu, jangan lupa SAVE!


4. Untuk cari code, mestilah kene EDIT HTML kan? Sebelum tu, TICK kat Expand Widget Templates. 


 5. Ok, then Tekan Ctrl F dan cari code  div id='ArchiveList'

** jangan lupa taip tanda   <     di awal code  dan     >    di akhir code**




Sebelum uols jumpa code tu, uols akan nampak code  div class='widget-content'

 6. Gunakan code  div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'

** jangan lupa taip tanda   <     di awal code  dan     >    di akhir code**

 untuk menggantikan code div class='widget-content'



'200px' itu boleh diubah mengikut kesesuaian blog uols.. Macam ai, ai guna '500px'.. 


Uols PREVIEW dulu, kalau dah OK baru SAVE yee ....
*DONE!!* Nampak tak Scroll BOX ai tu? 
Nampak lebih kemas....hehe..*















Yang suka 'wajah' baru si GEDIK !

signature ms eida

6 comments:

  1. dh xreti nk edit blog sjk dia guna yg baru...
    yg lama pn xabeh tawaf lg...
    dh tkr br lg la aku xreti wey...
    2 psl blog aku mcm hampeh je...
    tunggang tbalik...

    ReplyDelete
  2. xpe num..aku pn sama..baru2 nk blaja..mls nk edit lebih2..si gedik xpela, die ramai followers..silap2 bleh lawan fatin liyana..hehe..

    ReplyDelete
  3. 2 la psl na.. kite follower 50org pn xsmp...
    hahaha...
    tp prasaan dgki 2 da jgk na ble tgk blog org len sume lawa2...

    ReplyDelete
  4. @MaMADeBOt

    Hee~ lama lama nanti ko pandai la.. =)

    ReplyDelete
  5. @anna alaui

    FL? Jauh lagi.. Aku tak cantik.. diaorang cantik.. heeee~~

    ReplyDelete
  6. @MaMADeBOt

    Ala anum, ko godek godek je.. gerenti jadik... tak pun suruh orang buatkan.... bayar je.. hihihii

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page