Tuesday, May 15, 2012

Ovulation Pregnant Kit (OPK)





Hari ni CD36. Masih tak de lagi tanda tanda Miss P tu nak datang. Nak buat UPT? Malas berharap sebenarnya walaupun dalam hati tergedik gedik nak beli dan test.. Nanti lah...Kalau postif, Alhamdulillah.. Kalau negatif, dating lagi dengan Dr.Lily.. Tak susah mana pun.. Itu semua next week.. huuu~


Cycle ni, ai lupa nak berBBT. Ai lupa makan semua supplement kecuali Pati Delima.. Tiap tiap malam sebelum tido, ai minum.. Tak leh minum pagi sekarang, sebabnya ai sedang dalam proses mengganti puasa.. HEHE ~ Ada lagi 5hari dari 17hari ye kawan kawan... Eh? Uols dah ganti belum? hiii~


Tapi cycle ni, ai start mencari hari subur.. Macam mana nak cari ? Guna OPK paling senang.. Ada orang panggil Ovulation Pregnant Kit... Ada orang panggil Ovulation Test Strip...Eiii ~ mana mana lah.. Janji paham kan? huu~ Harga dia sangat MAHAL OK ! Kat farmasi or guardian dalam RM70, ada 5 kit dalam satu pek tu.... Mahal kan? So, sila guna dengan berhemah bijak pandai...  Tapi, ada satu blog ni jual agak murah lah.. Tapi kene beli banyak... Beli kat Baby Dust Ent. ~ Tak rugi beli, boleh test, membantu katanya... Tapi ai baru cuba 2x, tak dapat lagi cari hari subur.. Mencikk !


Cara guna :            

Kalau cycle cantik iaitu 28hari, guna pada CD8,CD10,CD12,CD14 selepas period. Masa yang paling BEST buat test ialah pukul 2.30petang.... Ini kawan ai yang bagitahu.... Ai follow je.. heee~  Ok.. Cara guna, macam kita dok test UPT tu.. Cuma bezanya naik 2 line, boleh la make love.. Maknanya anda sedang ovulate..Chance tu lebih cerah... Tapi kalau naik 1 line, bukan masanya.. Tapi boleh je make love ye! HAHA !! Tapi kalau cycle ting tong macam ai ni ha, pandai pandai agak sendiri.. Miss P mula kering on CD13, so, percubaan pertama ai pada CD18 la.. Naik satu line je ! Cisss...... Tak pe cuba lagi, pada CD20.. Satu line lagi ! Ciss lagi... huuu ~ Lepas tu ai tak buat dah.. Sebab time tu sedang seronok bercuti cuti di Pulau Perhentian... heee~~ Next cycle cuba lagi la.... hee~

*Nampak 1 line tu? Tak suka !!*




p/s: Susah kan? Nak cari hari subur sendiri pun susah. Apa tah lagi nak buat anak.. So, ai TERsangat EMO bila nampak video pembuangan bayi sana sini, dera anak sana sini, tak sayang anak sana sini, Yang paling paling latest, JADIKAN ANAK ALASAN SEBAGAI TAK BOLEH PERGI BERCUTI.. CHOI !!~ Anak tu beban ko ke ? Asyik cakap beban beban, ALLAH tarik nikmat ANAK tu dari kau kang, Baru menyesal tak sudah !! *bersyukur dengan apa yang kita ada*








Yang pasti akan cuba lagi ! Chaiyokkkk
signature ms eida

14 comments:

  1. Eida, usaha tangga kejayaan...
    Rezeki kite cepat @ lambat je, Allah suka org yg bersabar, ganjaran dariNya pasti, saya doakan kamu Eida...

    ReplyDelete
  2. ieda,

    yani punye cycle period tak teratur juga, sebab pcos penyebab utama. so, hati mcm nak tak nak je beli OPK ni.

    masa jumpa doktor pakar GH Melaka haritu pun, dia tak galakkan guna OPK ni bagi patient PCOS sebab membazir kata dia. dia suruh berBD lepas period, tak kira masa. mana lah tahu ada rezeki. Method BBt tu pun dia tak recommend sebab kita kena ambil kire mungkin kita demam dan suhu badan turun naik tak stabil, so kurang berkesan method tu.

    ReplyDelete
  3. salam sal pun konon2 nak wat entry pasal OPK nie tapi segan plak..sal baru jer guna untk bulan nie..setakat nie lum jumpa yang positif nye, cuma lain kabur jer..kalau ikutkan dah 2 kali jumpa EWCM tu tapi OPK tak plak jadi ve+..
    masih lagi berharap n wat hari2, sal pun beli kat tempat yang sama eida beli..tak ralat sangat sebab murah.

    ReplyDelete
  4. dlu sue beli 1 dozen dari hamilcomel baru RM20++ jer cuba tgk kat dia.. n cuba laa tgk blog sue ada benda yg lagi senang dari UPK nie.. sila2 laa singgah tajuk entry saliva vs julia

    ReplyDelete
  5. saya plak dh 4 bln test dpt positif..tp belum rezeki gak..huhu..tinggal 1 stick je lg..mentang2 la beli yg murah punye, asyik test je..x sayang duit..hihi

    masa beli yg jual kt farmasi tu, mmg agak berkira sikit nk guna..hihi..mahal giler..

    ReplyDelete
  6. usaha tangga kejayaan...
    eida tahu akak pun sama ....tak tahu tarikh subur bila period ikut suka hati nak datang kadang2 2 bulan sekali kadang 3 bulan sekali....
    test pregant bersepah beli...tak datang je dua bulan lebih terus test..tapi jawapan biasa hampa...pastu besoknya cik p pun muncul dengan bangga hahaha...
    akak menagandung kat farisyah lepas 5 bulan kawin..alhamdulilah rezeki time tue.. nak anak nombor dua selamat ingatkan lepas 3 tahun dapatlah adik farisyah ..rupanya hampa....memang selamat jumpa doktor kata ok cuma telur akak kecik dan tak berapa nak subur...pastu akak tawakallah..kalau ade rezeki akak terimalah..nak jadi cerita awal tahun ari tue watson buat sale test pregnant..time tue akak tak datang period dah nak masuk 3 bulan....saja gatal beli dan test...hahaha rasa mcm tak caya farisyah nak dapat adik....(alamak bercerita pulak katsinikan...)
    akak nak eida kuat..insayallah kalau allah tentukan ada rezeki ieda...akan ada jugak cuma tak tahu cepat atau lambat kerana sesuatu yang berlaku ada hikmahnya..ok sayang bersabar dan tawakal tue penting...dan akak harap kali ini berita gembira akan mengiringi ieda....

    ReplyDelete
  7. sbr wahai adik ku syg..
    jgn putus asa ye..pasti ade hikmah disebaliknye..
    cube lg ye..usaha itu tangga kejayaan

    ReplyDelete
  8. semoga ada rezeki kali nih..

    saya lak dah malas nak wat UPT bagai... tanak keciwa..

    baru abis sebulan period nih.. tu pun still ade coklat2 lagi... hmmmm

    ReplyDelete
  9. nek pening bc entri ko ni...
    pening sbb xbpe phm sgt cara gune bnda alah 2...
    klo cmtu pyh nk phm aku men redah jela...
    1line ke 2line ke balun je...
    hahaha...
    xyah pening pale...

    ReplyDelete
  10. gua nak komen ayat yg u merahkan tu... JADIKAN ANAK SEBAGAI ALASAN TAK BOLEH PERGI BERCUTI... sebenarnya alasan tu muncul sekiranya tmpt percutian tak sesuai utk bawak baby... sama ada nnti baby tak selesa atau utk sekelamatan baby... contoh mcm gua teringin nak g bercuti kat pulau tp sbb fkirkan ank x jd g pulau sbb risaukan keselamatan baby ms perjalanan atas bot... huhuhu... (komen lari topik) wakaka...

    ReplyDelete
  11. meh nak citer bg pihak laki plak... my wife pun same gak... 5 6 bulan skali dtg bende tu... uollz pggil bende tu miss p ekk... hehehe... ape2 jer laa... tp sbb jenis miss p suke ati nak dtg bile... so, xde la nak dpt kire hari subur kan... tp sbb nak ank punyer pasal... we ollz bersama hmpir setiap ari sbb takut termiss hari subur... rasanya lps beberapa bulan nekad buat kejer 'gile' mcm tu... akhirnya berhasil... tp mmg letih la... kdg2 g jln2 blk lewat n ngantuk tp still on smata2 takut termiss... ms tu niat nak baby jer... letih n penat blakang kira... kalau x larat sgt buat cara tak larat... 2 minit pun boleh habis kan... wakaka... (jgn publish komen ni sbb mcm over plak... kohkohkoh)

    ReplyDelete
  12. Boleh beli OPK dari saya, 012.200.6445

    ReplyDelete
  13. suka statement nie
    JADIKAN ANAK ALASAN SEBAGAI TAK BOLEH PERGI BERCUTI.. CHOI !!~ Anak tu beban ko ke ? Asyik cakap beban beban, ALLAH tarik nikmat ANAK tu dari kau kang, Baru menyesal tak sudah !!
    selalu org cakap ko xde anak boleh lar bercuti selalu. jalan je.

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page