Thursday, May 31, 2012

Astro E-Billing






Tak ingat bil Astro bulan bila ai dapat surat yang mengatakan Pihak Astro dah takkan menghantar paper bills kepada pelanggannya.. Ni kes nak jimat kertas ke ape kan ? So, pelanggan Astro diminta untuk mendaftar kat Laman Astro supaya bills boleh dihantar melalui Email ataupun melalui Akaun Astro je.... Hmm.... Senang kan pihak dia ? So, nak tak nak, ai kene lah daftar... Ishkkk.... Uols semua pernah dapat tak surat macam ni ? So, dah daftar lum? Belum ? Tak tahu ? Jom ai ajar uolss.. Ai kan baik hati... Lagi comel .. Eh ? hiiii ~



Memula harus dan WAJIB melayari Laman Web Astro(kilik link) ye ! ye ! Then start daftar dengan Sign Up.. Isi details bagai bagai dalam tu.. Submit ! Done ? Baru boleh Login In...
*Ini rupanya bila nak Login In tu tau~~*




Lepas tu,  pergi kat Support Tab tu, Cari My Profile dan Link Astro Account ~ Dapat ? Contoh gambar kat bawah ni ... Baik kan hati ai? hihi ~
*Isi details semua tu, yang Smartcard No tu ialah No Siri Card Astro uols.. Ce balik belek belakang kad, ada situ... Then isi kat form tu yer..... Pastu klik Check Account tu. DONE!*



Settle buat tu, page yang kat bawah ni akan keluar..... Validation Key.. Sebelum tu, dia ada tanya nak hantar Validation Key ni kat mana ? email or hp? Ai pilih hp.... So, bila msg masuk bagi key word tu, isikan dalam ruang tu... Then klik Validate! DONE !




Settle ! Dah BERJAYA LINK kan Account Astro dalam Web Astro ni .... Next, kita pilih Change your Billing and/ or Mailing Address.. Yang bawah sekali tu.... Nampak ?




Lepas uols klik tu, akan keluar page ni.. Scroll bahagian bawah sekali, ada nampak tak Astro E-Billing Option tu?? Memula kita akan perasaan, kita tick kat paper bills kan? So, now tukar.. Tick kat Web E-billing kalau uols nak bills Astro uols dihantar di Akaun Astro di Laman Web Astro ni.. 

Ataupun

Tick kat Email untuk memilih bills Astro dihantar kepada Email sendiri... Ai pilih ni.. Lebih memudahkan... Sebab setiap hari buka email, sure nampak punya bills ni.. Kalau akaun Astro ni, ntah berapa bulan sekali ai buka.. Kang terlupa nak tengok, terus terpotong Astro ai ! hihihiii~~
*Pilih email dan masukkan alamat email*




Successful !! YEAH ! Easy measy kan ?




Selamat Mencuba !








Yang macam macam kene fikir, benda remeh temeh ni pun !
signature ms eida

14 comments:

  1. thanx for da tips. tak perna juga dapat surat.tp asyik tgk kat tv je kan astro suh guna e-billing. memang lg senang la kot.
    cumanya, astro da jimat la kan.tak pyh hanta bil kat customer.so, bole la kot astro turunkan harga pulak.ekekekeke..

    ReplyDelete
  2. aku xdpt pun surat tu...ala leceh betul la astro ni..

    ReplyDelete
  3. rajinnye eida..
    kite pon dh buat ebilling :)

    ReplyDelete
  4. a'ah la dyh aku xdpt pn surat cmtu...
    adoii...
    cm ssh je...
    pening aku bc step2 yg ko bg td...
    ngada2 la astro ni...

    ReplyDelete
  5. eida..fm dah sampai..thanks banyak2..hubby ska terkejut tengok, besar katenya..ingat kecik ajer,

    ReplyDelete
  6. iyer ker.. mmg nak jimat.. semua dihujung jari.. tq bagi tau info ni.. mmg tak tahu langsung...

    ReplyDelete
  7. @ArePict SeeDar

    Bertuah lah kan AStro nak turunkan hege.. hihii~ Aah dalam iklan dah ada da... Tapi masih ramai yang belum dapat surat lagi.. Tak lama dia kuatkuasakan suh pakai E-billing ni kan... hurm....

    ReplyDelete
  8. @anna alaui

    Nanti mesti ko akan dapat jugakk... hihi.. tau xpe!

    ReplyDelete
  9. @ReeneeRaaid

    Takde kerja..Tu yang rajin tu..hihi~ Dah? Give me faiffff!!

    ReplyDelete
  10. @MaMADeBOt

    Ko tak paham ke? ala..penat aku cerita satu satu.. hahahahha!!

    ReplyDelete
  11. @Salmi Khairil

    Dah sampai? Syukur.. Selamat sampai jugakkk.. hee~ Yeke? ida pun tak sangka besar rupanya FM ni... =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page