Tuesday, April 24, 2012

Nak jumpa pakar tapi......



 


Tapi banyak sangat hal yang kene buat dulu sebelum 'serah' diri kat pakar .. Pakar bermaksud bukan lagi ke Klinik biasa biasa itu... Bukan lah hal yang menggangu ai tapi we all memerlukan 'ruang yang besar' kalau sudah bermula dengan pakar ni...


Hal hal yang dimaksudkan ialah hal hal kucing ai.... We all buat keputusan ni dah lama tapi asyik tertangguh je.. hee~ *sayang nak hantar actually* We all akan hantar semua kucing ke Pusat Penjagaan Kucing untuk selama lamanyaaaa..... Dengar tak ? Selama lamanya.. Memang satu keputusan yang sangat berat!!! Tu baru buat keputusan.. Belum nak pergi hantar lagi... memang satu tindakan yang lambat laa... heeee~


Ada tempoh sebulan lebih je lagi sebelum we all memasuki 'alam sunyi' .. Statement tak boleh blah der... Sunyi lah tanpa malam malam hari ai terjerit sana sini panggil nama kucing... Yang sekor atas peti ais.. Yang sekor duk atas tivi.. Yang sekor panjat pagar..hihihi... Ai akan merindui saat saat itu.......... Berat der! Berat ! Ada orang suka rumah senyap sunyi.. Ai suka je rumah bising bising !


Ai tak kata membela kucing tu membebankan.. Tapi, bila ai congak sebulan we all membelanjakan RM250 untuk pembelanjaan kucing... Dulu boleh la, anak bukan isu.. Sekarang bila, cecah 2 tahun usia perkahwinan, isu anak sering timbul.. Tengok orang kendong anak, ai jeles! Tengok baju baby, ai teringin nak beli..... Hakikatnya, we all nak sangat anak sekarang ni !!!!  Kucing ai akan paham tu... Ai dah didik mereka selama dua tahun daa .. heee~~ Kalau ai banyak duit, gaji limaribu, tak de hal tiap tiap bulan buat treatment yang pasti memakan belanja ratusan setiap kali jumpa doktor sambil membela kucing kucing.. hee~  Nak buat macam mana, ai tak banyak duit, terpaksa memilih.... *sedih!* 


Lagi satu hal, duit duit duit ! Mesti ada yang terkeluar dari mulut kata, "hai.. berjalan sana sini boleh, buat treatment pakar tak boleh??"  Harap maklum yer.... Ai bercuti sana sini dengan mengumpul duit..... Tak de der pergi nak bercuti terus book ! Dan terus pergi ! Tak de ye.... Ai kumpul duit.. Dah cukup baru boleh pergi bercuti...Memakan masa berbulan bulan or maybe setahun... hee~~ Biasalah orang tak banyak duit kan ? So, we all kene mengumpul duit dahulu sebelum ke pakar.. Pastikan dalam simpanan ada dua tiga ribu baru boleh stat treatment.. Itu pun memerlukan masa sebulan dua.. Dalam perancangan, dalam bulan 6, we all akan serah diri ke pakar.. Sebab bulan 5, penuh dengan aktiviti beriadah.. Itu bagi lepas dulu yer... hukhukhuk ~ 
*percutian yang dah plan setahun yang lepas.. see???*


Bak kata HIKARI :   Duit is    Doa   Usaha    InsyaALLAH   Tawakal



Apa apa pun, we all ada sebab kenapa tak pergi lagi ke pakar.. Hanya yang melaluinya akan memahaminya...Dan pasti, pasti we all akan pergi.. selepas semuanya settle.. dan bila semuanya dah ready... *takut weh jumpa doktor nak dedah sana sini!! kene cucuk sana sini* heee~ Doakan usaha we all ni yer....... 


Buat yang sudah berkahwin, terus boleh preggy tu.. Siap ada yang boleh plan nak anak bulan berapa, hari apa, anda sangat sangat BERTUAH yer.... We all golongan SPECIAL ni sangat mengimpikan itu .... Tapi jalan hidup masing masing dah ditentukan....... Bersyukur lah !!










Yang sekadar meluahkan, jangan berkecik hati ye !
  signature ms eida

16 comments:

  1. sedihnya..mesti berat kan nk lpas2kan kucing2 tu?aku phm wei..konfem ko nangis nanti..;)tapi xpe la..dh tiba masanya ko kena fikirkan psl anak k..wlaupun bukan sbb kucing tp mgkin ada mslh2 len yg tmbul kn..redha je k..

    ReplyDelete
  2. ida xnk bela lagi kucing eh..ida anta kat mane???? hurmmm....hani monthly spend around 400++ untuk kucing luar n rumah..sbb asben jenis suke bagi kucing tepi jalan makan...mane die jumpe mesti die akan bagi..tak kisah la kat memane skali pon...

    ritu hani penah gak x bela kucing...cakap kat asben xnak bela sbb perihal anak.....but asben hani tak boleh terima...huhuh....


    smoga ida dapat rezeki lebih lagi pasni k....kite sesame doa smoga ada zuriat untuk kite....aminnn

    ReplyDelete
  3. yeayy
    tepat sekali..biler nk bercuti mst WAJIB kumpul duit..kiter bkn nye ad byk duit pn kn..laien lh ad org gaji lebih bole bercuti tanpa delay kn..huhu
    *mood xsbr nk gi bercuti*
    wohooo

    ReplyDelete
  4. mudah2han ALLAH permudahkan usaha kita semua.

    ReplyDelete
  5. salam......

    nak download papercraft kat mane ye?

    ReplyDelete
  6. dear, zana doakan semua urusan dipermudahkan Allah k.. pasti ada hikmahnya walaupun eida berat hati nak hntr kucing2 tu..

    pasal rwtn pakar, zana tunggu lepas raya (if still x pregnant lagi).. mmg takut bila nak jumpa pakar ni kan.. sbb takut dgr mcm2 kemungkinan..

    ReplyDelete
  7. =)..i just can smile while reading this entry...ngeeee

    ReplyDelete
  8. @anna alaui

    Konfem anna!!! Huu~~ Tak pe la.. Kucing2 aku paham.. hee~ Thanks beb.. Macam mana lah aku lalui hari hari tanpa kucing... Sedih!!! demi mu anakkkk........... Kukorbankan kesayangan ku...

    ReplyDelete
  9. @hanidatul shatira

    Aah hani.. Ida dah tak mampu nak bela.. Ida tak cakap kucing penyebab tak de anak, tapi treatment memerlukan kos dan masa yang banyak.. Banyak hal akan timbul nnti.. Tu yang buat keputusan untuk hantar ke Pusat Penjagaan..

    Ada kat Kepong hani.. Search FB: Pusat Penjagaan Kucing Omiey HOme


    Harap harap macam tu lah hani.. =) Aminnn

    ReplyDelete
  10. @Zana Adieyza

    Mudah mudahan zana.. Semoga keputusan ida ni, tepat dlm semua segi... =)


    Tau xpe zana.. ida takut nak tahu masalah dlm badan sebenarnya.. hhiihihi

    ReplyDelete
  11. @Anonymous

    Wasalam... Ida dah update entry khas.. Sila lah jenguk yer.. =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page