Wednesday, March 7, 2012

12M Petua Mengatasi Keinginan Merokok






Entry khas untuk panduan hubby.. Juga untuk semua perokok tegar diluar sanaaa.... Tak dapat apa pun dengan merokok ni uolss .. Lagi membahayakan kesihatan adalah ! Kan ? Buang duit lagi ! hurm...  Sayang, alert this ! hihi ~ Selamat Beramal ~ 


  • Melengah lengahkan - Jika teringin menghisap rokok, rerajin la bersikap melengah lengahkan... Atau kata pada diri sendiri... 'Nantilaa...'  'Kejap lagi laa...' '5minit!' . . .Pastu mesti lupa terus ! Wakkakakkaka!!
  • Menarik nafas panjang - Tarik nafas panjang panjang, sebanyak 3x.. dan lepas kan secara perlahan lahan.... Jika masih nak menghisap juga, tarik nafas semula.. Lakukan sampai uols semua dah boring ! Gerenti dah malas nak hisap rokok dah kan? ! Wakkakakkakkakka!!
  • Minum air - Bila teringin nak menghisap rokok je, terus minum air masak banyak banyak.... dah kenyang ! Elakkan minum minuman berkafein... Minum air masak banyakkkkk ! Mesti dah tak teringin nak hisap rokok da! Kan? kan?
  • Menyibukkan diri - Ini lagi best ! Kalau tergedik gedik nak hisap rokok tu, buat buat sibukkan diri... Haaa... Buat lah sesuatu untuk mengalihkan fikiran yang asyikkk fikir rokok ! rokok ! rokok ! Cth, seperti buat gundam ke ? hihihi
  • Menjauhkan diri - Ni macam tak berkesan.. Menjauhkan diri dari tempat yang penuh dengan ORANG yang MEROKOK ! Takkan sampai tak berkawan lak bila nak elak kawan yang PEROKOK TEGAR ni kan?? hurrmmm... kawan pun positif lah sikit, bila kawan tu dah tak nak merokok, JANGAN lah offer lah rokok sebatang kat dia !! Hancusss misi visi dia ! hihihi ~ 
  • Mengelakkan diri dari suasana atau tempat merokok.. Haa.. ni sama lah dengan yang atas tu . .  takkan sampai nak jauhkan diri dari masyarakat lak kan ?? Tapi semua tu datang dari hati.. Kalau niat tu memang nak STOP rokok, kawan lah dengan SERIBU PEROKOK TEGAR pun, tak jadik masalah.... *think*
  • Mengunyah sesuatu - Ini simple.. Takkan tak boleh buat kan ? kan ? Mengunyah sesuatu bila terfikir nak merokok ! Get ready la dalam poket gula gula hacks ke... Gula gula yang berangin ke... Elakkan gula gula yang manis tu... Kang lagi teringin nak merokok! hihi ~
  • Membasuh tangan . . Bila nak merokok je, cepat cepat basuh tangan... kasi lama sikit biar air mengalir kat pergelangan tangan... Ai pun taktahu sebab apa.. mungkin ada sesuatu disitu.. Cuba try !   
  • Mandi dengan kerap ... Jangan mandi kat office sudaaaa.... Ini kat rumah boleh lah amalkan.... Biar badan tu sejukkkk..... Kat office tu, basuh lah tangan sekerap mungkin!  
  • Meregangkan otot - Ini pun simple.. Bila terasa mengantuk je, cepat cepat bangun buat senaman ringkas... Meregangkan Otot lah kiranya.... Selalu kan, bila mengantuk je, pergi lepak lepak, panggil kengkawan, rokok time !! Tapi kali ni tukar tukar... buat senaman ringkas ! boleh ? Boleh punyaaaaa . . go go go !! 
  • Meditasi - Sila duduk, fikir baik baik, apa sebenarnya KEBAIKAN MEROKOK ni? ? Apa pula KEBURUKAN MEROKOK ? ?
  • Memohon DOA - Ini paling mujarab sebenarnyaa.a.. Pohon DOA dari DIA agar dikuatkan iman, azam , tekad untuk berhenti merokok.... Amin ~~





p/s : ada orang kata tak merokok, tak macho? ? Tuiiiii ~~












Yang berharap sangat satu hari nanti, hubby dah TAK merokok lagi,
signature ms eida

14 comments:

  1. ckp kat rahmat... merokok boleh melemahkan sperma dan mengurangkan kuantiti sperma... haa... mesti die brenti nnti... kehkehkeh...

    ReplyDelete
  2. Melengah? bila da terbiasa nanti, "bang tolong syg sat, jap jap 5 minit"..kah3 bley?

    basuh tangan? peh, sementara otw g pantry, sempat sebatang weh! he3..

    sibukkn diri? emm, smntara gundam siap, da berbatang2 isap woo!

    dan lain2 lagi....

    de yg paling ideal x? expressnye!...bley Wa try

    ReplyDelete
  3. @careno

    Itu fakta yang ai selalu bagitahu dia.. tapi tak berkesan der... =(

    ReplyDelete
  4. thanx lawat my blog...
    follow ur blog ...
    saya pun sentiasa berdoa semoga org2 yang saya syg berhenti merokok...

    ReplyDelete
  5. aku pun dah byk kali bgtau juna psl tu..tapi xmakan saman..;(

    ReplyDelete
  6. take note gedik..sangat sangat sesuai akk copy paste kat apong ..;)

    ReplyDelete
  7. aku pun byk kali ckp kt juna pasal tu..tapi tak makan saman..;(

    ReplyDelete
  8. @dwaty

    Thanks.. sama sama lah kita berdoa... =)

    ReplyDelete
  9. @intan_blur

    Print, tampal kat dahi dia!! hahahahhahah

    ReplyDelete
  10. @anna alaui

    Sama la diaorang tu... sedih aku!! huhu

    ReplyDelete
  11. samela ngan hubby nana..susahnye nak benti smoking..dulu adela benti kejap..dalam 2 bulan kot benti..konon adiah 2nd anniversary la..sekali smoking balik..tak tau cakap ape da..doa jela..huhu

    ReplyDelete
  12. @Nana Aris

    Hihihi.. orang kat angan2 taik ayam!! Yg peliknya, bulan pose, boleh lak tak hisap kan??? pelikkk....

    ReplyDelete
  13. xp org yg da mrokok ssh na benti an ..hmmm nasihat pun xgne ..gerammm

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page