Saturday, February 11, 2012

Resepi ice Cream Goreng ! Yummy hokayyyyy !


Assalammualaikum w.b.t . .


Ada ice cream? Ada roti ? Ok sangat lah tuh ! Boleh lah cuba resepi Ice Cream Goreng ni! Makan petang petang hari, manyak syokkkk ooooo....  Senang je buatnyaa !!~


1. Letakkan ice cream diatas sekeping roti, letakkan sekeping lagi diatas ice cream tu, then tekapkan roti tu supaya dapat dibentukkan bulat seperti kuih Dorayaki *bak kata hubby*



*Sebelum dan selepas dibekukan*


2. Siap semua , masukkan ke dalam freezer untuk dibekukan.. Simpan dalam 2-3jam pun dah cukup.. Tapi ai simpan beberapa hari, sebab terlupa nak goreng! HAHHA




3. Cara nak menggoreng, panaskan siap siap minyak. Nak goreng mestilah menggunakan minyak yang dah  PANAS, goreng sekejap je.. Then lapikkan dengan tisu supaya minyak tu berkurangan.. Dah boleh makan!!!!!! 



Selamat mencuba untuk minum petang di hari minggu !








Yang akan buat lagi !
  signature ms eida

31 comments:

  1. wahhh senangnya! mekasih laling! harus di try ni hihihi

    ReplyDelete
  2. @CikPuan Fara

    Aah, sonang je! Sila sila try.. sodap... =)

    ReplyDelete
  3. @PUANSTOBERI

    Jemput jemput.... sedap ni.. hehehe =)

    ReplyDelete
  4. tq kongsi!! saya dulu2 mmg selalu beli kat psar malam..mcm tue ye cara buatnye??ok saya akan start buat..yummy!!

    ReplyDelete
  5. dah lama tak bt taw...sini gardinear tak dapat masuk...ada pun roti yg takde cop halal...huhuhuh

    ReplyDelete
  6. @eKa

    Tak masuk? Oooo yeke?? Ishk. takde cop halal takyah beli. takyat buat ler.. eka g buat tutti frutti je.. hihihi

    ReplyDelete
  7. adoy,, da lama ta makan ice cream goreng.. nyumnyum ! telan aer liur jek nie ha tgok ice cream2 tu.. grr ~

    ReplyDelete
  8. @yuri yumiko

    WOW? Nama uniknya.. hehehhehe... memang terliur sebab sedap sangat !!!

    ReplyDelete
  9. waa bole cuba ni..ada dengar ice cream goreng..tp tak tau rupa dia mcm mana..dok fikir mcm mana laa nk goreng ice cream ek..rupa2 ok gak eh senang..thnks share tau!

    ReplyDelete
  10. lorhh..senang sngt nak buatnye...
    tq for sharing sis..t nak cube.. :)

    ReplyDelete
  11. dah lama my wife buat ais krim goreng ni... cara yg sama jugak... cuma nak bg roti tu lebih melekat kena bg lembap sikit roti yg bahagian nak potong tu... lg sng melekat...

    ReplyDelete
  12. @Mrs D

    HEHE~ Kan kan? dulu pun ida ada terpk, cmne nak goreng ais krim ni.. cuba lah.. sedap tauuuuu.............

    ReplyDelete
  13. @.: iEyLa :.

    Haa... suka mkn aiskrim ler tuh. sila sila.. =)

    ReplyDelete
  14. @careno

    Ai tak letak air pun, potong terus bekukan.. sure melekat! hihihihi

    ReplyDelete
  15. trima kasihhh lah sangat bg resepi ni, nak try! xD

    ReplyDelete
  16. slm gedik ku syg...
    n3 ni teringat 1st time akk mkn..time tu kakak ipar yg ajar cara masak n makan..pastu bile dah masak..kan panas kan..ingt lagi dia ckp.."makan jek..xpnas.." adoiii..sbr jelah..
    pernah sekali buat sndiri..tp x semantop gedik buat.. ;)

    ReplyDelete
  17. @intan_blur

    Panas tu... kene tunggu sejuk sikit, then makan.. pergh!!! sedap tu kak.. =)

    Auw~ mantop macam tuan dia gak! HAHHAA!!!

    ReplyDelete
  18. simpan lama melekat tak? sy smpan dlm fridge lama sgt die melekat.. hahahahah

    ReplyDelete
  19. @cikbedahlaser

    Melekat? maksud?? tak paham.. duk letak dlm freezer tu , dia jadik beku.....

    ReplyDelete
  20. tak terlerai pulak ye bila goreng tu? ok lah, kena try ni... mcm sedap dan senang !

    ReplyDelete
    Replies
    1. takk pun sbb kita goreng time dia beku. kejap je pun gorengnya, heheh haa sila sila try k ;))

      Delete
  21. wahhh.. harus cuba ini!!!! thanksssssss!!!

    ReplyDelete
  22. dulu..selalu wat. sekarang aje yang malas sikit. hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida rajin buat time2 panas panas haaaaa sedapnyaa makan ice goreng hehehehe

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page