Thursday, January 12, 2012

Sediakan fail untuk utilities anda!


Assalammualaikum w.b.t . .


Petang petang ni up cerita pasal tips berumahtangga.. Saja nak berkongsi apa yang dah dilakukan selama 2 tahun berumah tangga ni.. Yang ajar ai buat macam ni adalah mymom sendiri... So, bila dah kahwin ni ai praktikkan dalam keluarga ai yang comel ni....


Ini lah Fail Utilities ai~ Semua resit resit bil semua ai masukkan dalam fail keras ni.. Siap asingkan untuk fail utilities, fail untuk resit resit perabot, fail kenderaan, and of coz fail kucing pun ada !! HAHA~


Apa tujuan buat macam ni? Senang nak monitor balik resit resit lepas... Kalau tak de fail macam ni, sure ntah mana pergi resit resit ai... Susah lah kalau nak tengok balik.. Nak nak kalau resit perabot! Kedai perabot tu suka key in salah tau, sib baik ai simpan resit lepas so, dia tak boleh nak tipu ai! hehe~


Untuk fail utilities macam bil air, bil elektrik or astro... Memang kene ada fail, ini ai rasa semua orang buat kan? Senang nak tengok bil lepas, kekadang kita terbayar lewat dah amount tu dah termasuk dalam bil akan datang, kalau tak dicheck nya resit lepas, sure main bayar je ikut total kan! hihi... Ai selalu warnakan jumlah yang ai bayar setiap bulan untuk mengelakkan kesulitan~ uiceh!


Kalau fail kenderaan tu ai simpan semua resit resit kereta & motosikal. Tak kisah dari insurans kereta, resit resit repair kerosakan or apa apa yang berkaitan dengannya, semua ai punch masuk dalam fail. Dah macam kat office pulak.. hehe~


Jangan gelak bila cakap ai ada fail untuk kucing kucing ai.. Senang nak tengok bila last ai check up diaorang dari resit klinik tu. Mana nak ingat, 8 ekor tu beb!! Setiap kucing tu tarikh nak jumpa doktor semua lain lain...... Semuanya boleh didapati dengan senang bila adanya fail ini.. hehe~


Memang ai monitor habis benda benda ni... Hubby? Dia percaya apa yang ai buat je.. Tak amik port pun~ hihi . . So pada sesiapa yang baru mendirikan rumahtangga tu, terutamanya perempuan la... Selalu hubby tak amik port benda benda macam ni, dia serah bulat bulat kat wife.. Kan? So, tugas uols semua bagi memudahkan kerja di kemudian hari, buatlah fail begini.. Nak nak dah masuk tahun baru ni, sesuai sangat bagi yang baru nak mulakan....Ye? Sharing is loving.. hehe~








Yang sudah mengamalkannya setahun yang lalu,
signature ms eida

8 comments:

  1. ida,kita terbalik. keluarga kecil kami hubby ai yg buat. ai si kaki sepah. heheheeh..

    ReplyDelete
  2. @yannie bunny

    Hoho! terbalik kita ni... hehhehe~ ce tgok entry ida pasal wanita & hari lahir tu.... sah sah ida jenis yg memikir masa depan.. wakkakakka.. Tu yg suka plan macam macam tu.. hihi

    ReplyDelete
  3. bagusnya eida...eka tak penah pun rekod atau simpan resit3 sume tu.sume dibuat scr online...so mln nak perint2...haduh...rasa nya lom lewat kalu nak bt filing ni sbg azam baru kan

    ReplyDelete
  4. @eKa

    Memang ida byr bil semua guna online. tapi pas byr print then masuk dlm file.. hehe...

    Chaiyokk eka! buat jgn tak buat... Kalau tak de masalah dikemudian hari tak pe, ida takut tetiba ada masalah, so senang refer.. =)

    ReplyDelete
  5. wah..bagus nye ieda nih..ley tiru nih..sebelum2 ni bersepah je resit ngan bil2..kan susah kalo pe2 hal..idea yang bagus..xhanks for sharing dear

    ReplyDelete
  6. haha..aku mule2 kawen pojie da belikan fail suro filing sumenye..

    skrang slalu kne berleter sbb aku kumpul resit2 tp xfiling2 lg..

    kter terbalik la pulak..ko mcm pojie plak..haha

    ReplyDelete
  7. @chinta...

    Ha.. buat buat.. elok sangat baru nak mula dengan tahun baru ni... hehehe~

    ReplyDelete
  8. @cta

    HAHHA!! Dah 2orang kawan aku yang terbalik ni... Aku kalau bab2 ni, memang suka! Filing filing gitu~ Hubby aku tak amik port pun... =p

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page