Sunday, January 15, 2012

Resepi Pulut Snow ~ so yummy !


Assalammualaikum w.b.t . .


Petang petang macam ni, up resepi lah.. hehe~ Resepi minum petang! Gila senang! Sedap lah bagi tekak ai.. hehe~ Resepi ni dari cousin ai, KakLin.. 1st time makan kat kg hari tu, terus jatuh cinta dan terus mintak resepi! Yela, balik balik cekodok cekodok.. bohsan la.... Try ni pulak PULUT SNOW *ai tak tahu apa nama kuih ni, so ai namakan sendiri, boleh? hihi*



Bahan bahan - 1 cawan Tepung Bulut , 1/2 cawan air, Gula Aising, 2biji telur.



Then, masukkan tepung pulut tu ke dalam bekas, masukkan air sedikit demi sedikit sambil gaul tepung tu.. Jangan terlampau lembik! Tu yang kene masuk air sedikit demi sedikit. Agak agak dah boleh buat bentuk bulat tu, dah ok adunannya!



Then, pukul telur dalam satu mangkuk yang lain, dah celupkan tepung pulut yang telah dibentuk tu sebelum digoreng.



Pulut sedang digoreng. Akan mengelembung sedikit, tapi buat dek je! Goreng sampai warna kekuningan.. hehe~



Lepas dah goreng semua, pastikan pulut yang digoreng disejukkan sekejap. Pastu boleh lah gaul dengan gula aising ni. Hari tu ai buat, tergaul dengan banyak gula! Gila manis! hihi.. So, uols letak gula aising ni mengikut kesukaan masing masing.



Hasilnya... PULUT SNOW !!
15min dah siap~ boleh lah dimakan bersama air teh~
*termanis sangat!*








p/s: entry auto publish



Yang akan kurangkan penggunaan gula tu nanti,
signature ms eida

14 comments:

  1. mcm sedap..
    ktorg mkn BIG APPLE je di ptg ari ahad yg pns nie..huuhuhu..

    ReplyDelete
  2. senang je,,,boleh try ni
    thanks =)

    ReplyDelete
  3. @iera 11

    Makan BA je?? Aku tak makan pape pun petang ni.. huhu.. ini auto publish je ni. hahaha

    *Mesti beli oreo cushion kan..kan!!*

    ReplyDelete
  4. @cheqna

    Memang sonang je ni.. sambil tutup mata pun boleh ni! hehe! Eh! Jgn jgn.. kang tergoreng jari sendiri.. miaahahaha

    ReplyDelete
  5. senang gilos!

    eh x pyh buh garamm ea??
    sok petang ble buat!thanks eida=)

    ReplyDelete
  6. @A*nY

    Takyah.. =) Memang gilosss sonang ni!

    ReplyDelete
  7. rasanya kalo tak celup dlm telur tu lagi molek kot... ;)

    ReplyDelete
  8. huaaaaaaaaa manis sgt ke.mst tak leh masuk,

    ReplyDelete
  9. @kakyong

    Aah boleh kak.. tapi ida suka ada crunchy crunchy sikit bila lepas gorang, tu yang dok salut telur.. hehe

    ReplyDelete
  10. @Cikpuan rara

    Kalau taknak manis, jgn buh gula tu banyak sangat.. gaul dengan sedikit je.. so tak dela manis sangat.. ida TERletak banyak gula, tu yang manis.. hehe

    ReplyDelete
  11. @Zana Adieyza

    Cubalah! Buat minum petang bersama en. adiey.. hehe

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page