Friday, January 27, 2012

Macam mana ai hilang LIMARATUS !!!?


Assalammualaikum w.b.t . .



"Dear customer, We wish to notify you that your online banking access will soon expire, for this reason we have urge all our online banking customers to update their internet banking profile to avoid account been temporarily suspended. Kindly follow our website below to update your online banking profile. "



============================

Semuanya berpunca dari email bangang yang ai terima pagi kelmarin *25.01.2012* . Bila baca tu nampak macam real email dari CIMB. Then ai pun tanpa berlengah terus mengikut arahan yang disuruh. Takut online banking ai tak boleh guna if tak update..Memang aktiviti harian ai bergantung dengan online banking je.. Nak bayar itu ini.. Nak transfer itu ini.. Semua dihujung jari je... So, tanpa syak wasangka ai pun log in seperti biasa, update information seperti nama, email, no.hp.. Dan ai log out.. Sebelum ai confrimkan information tu, bank ada mintak ai request TAC. Ai pun request. Ai ingat itu adalah prosedur nya.... Standard kan kalau kita nak buat apa apa bayaran or transfer duit kene request TAC kan? kan? Dan ai log out!


Selepas beberapa minit, ai log in semula online banking, then macam darah berdesup sampai ke kepala bila tengok amout berkurangan sebanyak RM500!! Dalam kepala ingat macam macam.. Ai ada beli pape ke? rasanya TAK DE! Then ai tengok details transaction . . Waktu yang sama ai update info tadi... Dan kat screen tu terpapar seperti ai buat transaction ke someone melalui nombor phone. . Ai call the number, but off !!


*Nampak tak transcation RM100 sebanyak 5x- I-PYMT to COLL to
adalah seperti kita topup handphone.*



Ok fine, menggigil tangan ai call CIMB tanya . . Then, CIMB suruh datang check. Ai msg hubby ajak pergi CIMB. Ai bawak segala bahan bukti! Sampai sana je, pihak CIMB kata " U dah terkene Scams! Pihak CIMB tak pernah hantar this such email to our customer" Soalan pertama ai " Boleh dapat duit ai balik tak??" Gilassss... LIMARATUS hokay!!!!! Depends katanya.... *nangis sudah!!* That officer suruh ai buat report polis. Baru diaorang boleh buat siasatan on that number..


*myreport*


Masa ai buat report, ai dapat rasakan RM500 tu memang ai takkan dapat balik ! Tapi ai tekad, mesti mesti tahu sapa punya angkara dan hukum dia!!! Sesuka hati amik duit orang ! Bongok!!! After buat report then kene bagi kat cawangan bank yang mula mula ai buka akaun tu. Then we all pergi ke CIMB Jln Duta.. Serah all the things. Dan officer tu suruh ai call balik another 2 weeks untuk tahu status perkara ni.. Masa kat bank tu ai rasa, memang takkan selamat dah akaun ai ni! Ai memang kene close the account and open new. Tapi, tak boleh sebab gaji ai masuk ke akaun tu.. Tak boleh simply tutup. Aduh! Tapi ai bukak jugak new account under CIMB ISLAMIC . .


Lepas balik office bincang dengan orang kewangan, gaji bulan 3 baru boleh transfer ke new account sebab gaji bulan 2, diaorang dah proceed. Aduh! Camne ni ? Nak tak nak, hari gaji nanti *23.02.12* , ai dah terpacak kat bank pepagi hari sebab nak kene keluarkan semua duit and close the account! Kang lambat, habis semua duit ai kene curikkk !!!~ Buat masa ni , CIMB CLIKS ai dah kene block.. Bongok betul lah !! *sakit hati*


Penggunaan IT selaras dengan zaman semakin moden ni.. Dulu pernah dengar tak orang kata, semuanya dihujung jari.. Tapi sindiket bongok macam ni, menyusahkan orang betul ! Die pun semakin moden .. hampeh !!!! Tak pasal pasal aku hilang limaratus !!!


To uols pengguna online banking, PLEASE DO NOT RESPONE ANY EMAIL, SMS or else. . Apa apa call je bank tanya. . Silap ai adalah DI SITU !!!~ Dan ai paling pantang, tengah tengah kelamkelibut menguruskan hal hal ni, tengah sedih duit hilang LIMA RATUS , orang dok membebel kat telinga ai !! Ai nak ke semua ni TERJADI ?? Ai tak nak hokay ! TAPI semua ni dah takdir ai akan HILANG RM500 pada 25JAN2012 . . ~ Semua ni lessorn learnt tuk diri ai dan semua orang . . .




p/s: mana tahu hilang limaratus dapat seribu?
*ayat sedapkan hati je*








Yang masih trauma,
signature ms eida

24 comments:

  1. Aku ada dapat jugak suruh update TAPI akaun maybank TAPI disebabkan aku malas aku tak layan..TAKUT

    **Sabar yeeee :(

    ReplyDelete
  2. Ya Allah dugaan.mmg skrg ni email2 mcm tu toksah layan.sbb kalo pk logik.dorg takde masa nk hantar email kat kite.rara skrg ni just bukak emial n ignore.kalau pape dorg akan call.

    ReplyDelete
  3. @.:shura shushi:.

    Aku terlebih rajin ler tu dok update.. sememangnya tak sangka sangat! Kalau lah aku malas cm ko kan best.. masih ada RM500 dlm acc aku tu.. =((

    ReplyDelete
  4. @Cikpuan rara

    Lepas ni ida akan lebih berhati hati.. will ignore all the shit things!

    ReplyDelete
  5. alaaa kesian ida. sabar eh. rezeki lebih besar nk dtg tu ;)

    mmg bank xkan pernah hantar email kt kita. dulu scam cmni start dgn maybank2u. then merebak ke bank2 lain. kalu ida perhati btol2 URL yg dorg bg tu mmg xsama dgn the real online banking pnya link. tp kita mmg xkan perasan menda tu sbb ye la, link dh dibagi dlm email ye dak. nk senang klik aje la. skali rupanya fake website. nsb baik dia amek rm500 je dr akaun ida. ada org ilang semua. licin kna kebas!

    pasni jgn layan lg tau email2 cmtu. ignore je. trus delete.

    ReplyDelete
  6. la kesiannya eida...eka pun takut...sbb any payment mmg eka b thru online banking...bank kan jauh .so guna internet la...rasa cam tak selamat pulak bila dgr eida citer gini...tu la bila dah namanya bukan rezeki kan

    ReplyDelete
  7. @yannie bunny

    Amin.. harap harap ada lah rezeki tu.. =)

    Lepas balik office, ida check URL tu, memang TAK SAMA!! Tapi dah terlambat.. Mana lah ida tahu ada benda benda camni.. tak didedahkan pun.. huhu ~

    Kalau si bongok tu kebas licin, nak makan ape sampai gaji ni !!! huhu

    ReplyDelete
  8. @eKa

    Tula, bagi kemudahan kat kita, tapi kita takut takut nk guna sbb pernah kene cmni.. adoiiii.. dunia dunia !!

    ReplyDelete
  9. kalau dah nak terkena memang sekelip mata eida... sabojerler.. harap2 dapat balik...
    akakpun kalau dapat email selalu buat bodo sebabnyer kalau dah urgent mesti dia calll... kadang2 buat bodoni ada gak baiknyer yerk..

    ReplyDelete
  10. dulu nak tipu, diorang call je.. ni pakai email pulak.. dasaaatt.. makin canggih pulak "penjenayah IT" ni..

    ReplyDelete
  11. @Cho Zila

    Tu la.. menyesal TERlebih rajin.. TERsangat alert pasal ni.. tau ida buat bodoh je.. menyesal!!!!

    ReplyDelete
  12. @Zaza

    Tu la.. dunia dunia... eee...geramnya!!!

    ReplyDelete
  13. aku slalu dpt email mcm ni tp Maybank..tp xpenah ikot...sbb da byk kecoh pasal email palsu..

    carefull tau dayah..bank xkan email or sms...

    ReplyDelete
  14. eida, sabar k.. sedih lak zana dgr cerita ni..

    zana pernah dgr pasal isu ni.. x sangka la pulak member zana sendiri terkena.. mmg terasalah kalau rm500 lesap gitu jer..

    sabar k eida.. anggap ni pengajaran utk kita semua.. mungkin ada rezeki yg lebih banyak eida nak dpt tu.. think positive!

    ReplyDelete
  15. Ya Allah hai... siannya Eida.
    Tkpe la..mungkin tu bkn rezeki kita. Apa pun, pas ni berhati2 yer. Mmg camtu la gayanya. Akak pun ada dpt salu, tp mmg ignore. Kompem menipu nyer tu. Bank takkan buat apa2 thro emel.

    Tkpe eh..dun wori.. lesson learnt and ada hikmah disebaliknya. :)

    ReplyDelete
  16. anggap ini ujian drNya.. mana tau dengan hilang 500 ni u dpt ganjaran yg u nak selama ni... think +ve... hehehe... :)

    ReplyDelete
  17. siannya! patut pon hangin! mbr wife last 2 weeks kene scam emel cmtu! burn 4k!...dpt orang tuh, mampos kene kerjakan!...

    sabor ieda@

    ReplyDelete
  18. @cta

    dah kecoh? apasal aku taktahu pun? tak sampai lagi ni kecoh kat aku.. huhu... tu yang terkena tu!

    ReplyDelete
  19. @Zana Adieyza

    Positif! positif! sedihnyaaaaaa...........................

    ReplyDelete
  20. @Ekjozbuluh

    Wajib hangin!!! 4k? Lagi banyakkk.... limaratus ni pun ai dah meroyan!!!

    ReplyDelete
  21. YA ALLAH dyh...
    siannye kt ko...
    yela kn tgh kelam kabut mse 2 sure xpikir dh betul ke x email yg dpt 2...
    lau aku kt tmpt ko pn sure aku jd cm 2...
    xpe dyh, doa2 la insyaALLAH ALLAH akn bntu org yg dlm kesusahan...
    semoga org wat jahat 2 kne tgkp la 1 ari nnt...

    ReplyDelete
  22. @MaMADeBOt

    harap harap macam tu la anum.. sedih aku tau !!

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page