Thursday, January 5, 2012

Kenapa ada anak patung bawah kereta ?


Assalammualaikum w.b.t . .


Sumber Mr.Google


Pernah nampak tak kat jalan raya benda benda macam tu? Pernah kan?? Pernah tak uols semua terfikir kenapa, kenapa, kenapa si owner kereta tu letak patung kat bawah kereta diaorang??? Ai kan..setiap kali nampak mesti tertanya tanya... Tapi bila tengok banyak kali, cam cumil pun ade.. terasa macam nak buat jugak tapi hubby kate TAK BOLEH!!


Banyak dah orang buat kan? Especially kereta kereta sport! Eh tak sport pun , ada jugak.. Ada patung tasmania, tweety, spongebob, pendek kata semua toy ada la.. hihi.. Kadang kadang tu ai perasan sampai patung tu dah hilang anggota badan! Sian patung patung itu.. Kesian (yela.. dulu nak dapat patung sikit punya susah! sekarang senang senang beli pastu letak bawah kereta? Ape kejadahnya!!


Mula mula tu ai terfikir gak, mungkin diaorang nak bumikan elektrik semasa kilat petir sedang sambar menyambar tu.. Takut terkena orang dlm kereta tu.. hihi .. Ternyata salah beb! Ai tanya lah myBFF pasal ni... Mr.Google..


Dia kata, sebabnya meletakkan patung bawah kereta tu adalah budaya Orang Thailand.. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar legar di tempat kejadian. Takut nanti roh itu mengganggu orang yang memandu di kawasan itu, terutama roh kanak kanak, jadi nya mereka letakkan anak patung, supaya roh kanak kanak itu HAPPY!


Dengar macam tak masuk akal kan?? Tapi betul tau! Ce SINI.. Blog perlancongan Thailand ada mengatakan bahawa trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati itu tidak menganggu kereta mereka.


Haaa.. ce tanya mereka mereka yang meletakkan patung di bawah kereta sebab apa? Ikut TREND orang Thailand tanpa mengetahui asal usul cerita yang sebenar... Nampak sangat lah orang kita ni memang suka IKUT budaya ORANG LUAR kan? kan? Asal cute je terus nak ikut. Tak fikir pun apa sebabnya.. ishkkk.....


Fuh! nasib baik ai tak buat.. Thanks to hubby yang melarang! hihi.. To uols yang mana hubby hubby uols ada meletakkan anak patung seperti yang ai cerita di atas ni, tolonggggg laaa... buang jeee................. Kalau boleh jangan lah ada unsur unsur anak patung dalam kereta mahupun di dalam rumah ke.. Malaikat tak masuk rumah kita tauuuuuuuuu....~









Yang sekadar ingin berkongsi fakta,
signature ms eida

20 comments:

  1. aku sokong entri ni dayah...
    skang ni blambak2 org wt cmtu...
    aku pn tertanya2 jgk npe diaorang wt cmtu...
    ha skang br tau...
    hrp2 sape2 yg wt cmtu tbuka hati dia bc blog ko ni ha...
    biar dia phm sikit nk2 org islam kn...

    ReplyDelete
  2. ai gantung duit! xdan sehari da lesap! kah3...xteringin pon berbuat gitu! myb kete ai xsport kot!

    ReplyDelete
  3. kesian kan.. teddy bear yg comel2 tu ltak kat bwh keta bg kena asap hitam..

    ReplyDelete
  4. @MaMADeBOt

    Kan? ha tu la.. harap harap diaorg tersedar! Ikut tu boleh, tapi pilih yang mana baik baik saje la..

    ReplyDelete
  5. @Ekjozbuluh

    Choyy! G gantung duit kenapa.. cnfrim lesap! hihi~ Good!

    ReplyDelete
  6. @Zaza

    Tu la.. sian teddy bear tu.. kalau bagi kat budak budak tu, sure suka! dari bagi kene asap hitam tu.. hhu~

    ReplyDelete
  7. huhuhu..xhanks eida sayang..baru chinta tahu..sebelum ni ada gak tertanya2 apa lah motif diaorang letak kat bawah kete..

    ReplyDelete
  8. klu letak teddy bear yg XXXL ok x?

    ReplyDelete
  9. btol la dayah..melambak kete bt camni..aku pelik jugak npe dorg nk kotorkan patung tu ..mcm2..

    ReplyDelete
  10. @chinta...

    WC Chinta~ Gigih ida google, dlm masa yg sama, ada dapat email pasal ni.. wajib dikongsikan bersama.. hehe~

    ReplyDelete
  11. @cta

    Zaman dah moden cta.. tak de kerja cari kerja..macam macam.... baik buat benda lain! hihihi~

    ReplyDelete
  12. nasib ai baca sini.. dari dulu berangan nak letak patung kiut2.. dlm konteks nk bgtau.. saya mmg comel.. tp sy ganas.. hahahahahah
    ok tak jadi buat..

    ReplyDelete
  13. @cikbedahlaser

    Ha! Ni salah seorang nya.. sib baik baca ye... takmo takmo ye.. hihi

    ReplyDelete
  14. ooo... sebab tu rupenyer... selame ni don fikir sbb nak alirkan letrik dr kuasa getaran... khekhekeh.. gud info...

    ReplyDelete
  15. zana x pernah pulak nampak benda ni.. kesimpulannya, jangan main ikut jer kan.. kena kaji dulu sebelum buat..

    tq utk info yg baik ni!

    ReplyDelete
  16. @careno

    Ai pun terfikir itu jugak.. ternyata salah.. hihi

    ReplyDelete
  17. @Zana Adieyza

    Mungkin orang putrajaya baik! hihi.. Orang KL dah ramai buat dah... Tau xpe... Budaya luar!

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page