Monday, January 9, 2012

Ini Kebun Emak!


Assalammualaikum w.b.t . .


Petang ni nak up cerita pasal kebun kecik emak ai.. Sapa kata kalau duduk rumah tingkat 2 tak boleh ada kebun sendiri?? Hihi~ Ini bukan tanah sendiri tau tapi apa salahnya kita manfaatkan nya? Kan? kan? Itulah yang dilakukan oleh Pn.Kamariah..


Walaupun sudah berusia 49tahun, tapi emak masih gigih berkebun.. Kadang kadang dibantu oleh pembantunya, abah ai.. hehe~ Ai dah lama tak menjenguk ke kebun emak, sampai lah semalam bila nak mengendeng serai, daun limau purut, daun kari dengan mak.. hehe~ Jom jalan jalan kat kebun Emak ai~ Tak jauh pun. Bawah rumah je...


Ini kebun kecik yang pertama. Semuanya ditanam dalam pasu seramik. Ada daun kari, daun limau nipis, daun limau purut. Bunga bungaan pun hadoooooo . . Tengok! Senyum je Pn.Kamariah bila kata "anga tangkap gambar ni mak, nak up entri dalam blog tau!"


Ini kebun kecik kedua.. Ini banyak sikit tanamannya... Tanah deretan yang panjang... hihi~ Ada pokok pisang! Ada buah tau!! Nampak tak?? Mendek je pokok pisang ni... ada deretan pokok serai.. Gemuk gemuk serai mak tau! Kalau kat kedai, kurus je serainyaaa.... tak best!


Ada lagi.... Ada pokok cili padi.. Ada banyak! Semuanya ditanam dalam botol plastik dulu.. Nampak tak tu? Ada pokok lempoyang , tau tak? Ai pun tak tahu!! wakkaka!! Ada pokok bunga kantan..... Semuanya dihujung jari je.. takyah beli dah! hihi


Sekali pokok pandan pun ada!! Daun pandan tu~ Masa ai tengah melawat kebun mak tu, siap ada pakcik tu nak daun pandan tu... hehe~ Faedah bersama sama ye..... Bila mak ai stat berkebun, semua orang pun turut berkebun gak... sepanjang deretan parking tepi jalan tu, penuh dengan pokok pokok hasil tanaman diaorang je.. hihi



Tips yang diberikan oleh mak, nak bagi pokok pokok sihat bugar, siram dengan air ikan! Bukan dengan air paip ke ape ke.. Pokok tak suka! hihi~ Dia nak air ikan, stok yang hanyir hanyir tu.. HAHA!






p/s : bila duk kat kebun tu rasa macam kat kg lak!









Yang tak suka berkebun! hihi
signature ms eida

14 comments:

  1. tak rugi berbudi pada tanah ni kan kak..
    ingat mak saye je siram pokok gune air ikan..hihi..

    ReplyDelete
  2. eida,eka enah dgr gak tips tu...scr rasionalnya mungkin air ikan mengandungi sejenis baja kot..pastu sng nak decomposs...agaknya la

    ReplyDelete
  3. bagus! walaupun duduk rumah bertingkat, masih rajin berkebun..

    zana suka pisang.. motif nak bagitau???? hahahahha

    ReplyDelete
  4. @.: iEyLa :.

    Orang lama.. memang ada je petua nye.. hehe.. Memang! Nnti kita akan dapat habuannya.. hehehe~ Tapi akak tak suka berkebun.. hihi

    ReplyDelete
  5. @eKa

    Aduh.. duh. dah keluar dah falsafah cikgu sains ni!! hehe~

    ReplyDelete
  6. @Zana Adieyza

    Ntah? Motif anda? Nak ler tuh! hihi... Harap2 mak ida baca komen zana.. hihihi

    ReplyDelete
  7. sis, daun lempoyang tu elok untuk ubatkan kucing kurap tau..ni petua tok mertua ku..tapi mmg menjadik..by, the way boleh tak ai nak kirim serai, daun kunyit , bla...bla..free kan?kan??

    ReplyDelete
  8. sok tolong bawakkn serai yg gemuk2 tuh! 3btg pon jadi le!...xnk dah beli serai kurus kt ptrjaya! bley? FOC ke? kah3

    ReplyDelete
  9. @Ekjozbuluh

    Bley..... datang sendiri di kebun emak saya.. miahahaha!! FOC tapi tak de service delivery.. hihi

    ReplyDelete
  10. @empress_azalea

    Yeke kakwani? Nanti nak amik la.. leh sapu sapu kat badan kucing dyh.. hehhe~ Kurap tu takde tapi sapu je!! Biar kurap tu malu nak hinggap sampai bebila.. =)

    Meh meh datang.. =)

    ReplyDelete
  11. salam eida,

    ni kakyong dtg nih.. mekasih inform apsal GA yg lalu tu..
    kakyong pun dah lupa terus..

    kakyong dah semak n3 pasal hadiah GA.. memang belum dpt la dr Eida.. kakyong pun tak iingat la knp kakyong tak follow up.. anyway, terima kasih. :D

    nanti emailkan ke kakyong72@gmail.com

    kakyong cari email eida.. tak jumpa lah..

    ReplyDelete
  12. eida email bila yer..
    dah browse dr atas ke abwah.. x nampak pun email nya.. :P

    ReplyDelete
  13. @kakyong

    Hoho! Sekali salah email.. ida dah resend.. =p

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page