Friday, January 13, 2012

Buatlah Kad Pengenalan Baru !


Assalammualaikum w.b.t . .

Semalam officemate tunjuk kad pengenalan yang baru.. wahh... ada 2 gambar dalam 1 kad pengenalan... hehe~ Ai tanya kenapa tukar kad pengenalan baru ni? Dia kata memang kene tukar bila dah tiba masa.... Erk? Apesal ai tak tahu apa apa pun? Lantas ai tanya bff ai, Mr.google.

*kad pengenalan lama*

*kad pengenalan baru* nampak perbezaan?
ada tulisan Identity Card & Gambar kecil tu,
chip pun up sampai 80K*


Mr.Google cakap memang kene tukar bila tiba masanya! Selalunya kita buat mykid, then tukar lagi kad pengenalan bila dah masuk 18tahun kan? Then? Ada uols semua tukar tukar lagi kad pengenalan tu? Tak de kan? Ai pun!!


" Makluman: Mengikut Peraturan 18, Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2001) setiap orang yang berumur 18 tahun hendaklah mendaftar semula Kad Pengenalannya sebelum mencapai umur 25 tahun". Sumber : JPN



Ok! Sebelum mencapai 25tahun? Ai dah terlebih ni camne?? Sure kene kompaun ni! Aduhhhhh~ Siyes tak amik port langsung pasal ni.. Sib baik akak tu bagitahu, cepat cepat call JPN tanya... Kang lagi lewat buat yang baru, lagi banyak kompaun kene bayar tau! So, bila ai dah call JPN, fuhh selamat! Ai tak yah buat yang baru sebab, kad pengenalan ai pernah hilang, tahun 2007 kalau tak silap ai.. So, bila ai buat kad pengenalan baru masa tu, itu sudah dikira sebagai memperbaharui kad pengenalan dalam tempoh umur 18-25tahun.. fuh selamat!!! Kalau tak kene kompaun RM40 tau~~~


Meh sini ai tepek jadual tu. . Ai amik dari website JPN ni..

SYARAT PERMOHONAN

  • Pemohon mestilah telah berumur genap 18 tahun tetapi belum mencapai umur 25 tahun.

  • Pemohon mesti hadir.

PROSEDUR PERMOHONAN

Pemohon dikehendaki datang ke Kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan):

  • Kad Pengenalan

BAYARAN TUNAI / ELEKTRONIK

  1. Warganegara = RM 10.00

    Jika lewat memohon (telah melebihi umur 25 tahun), rujuk Jadual Pembayaran 2A

    BAYARAN PERMOHONAN PENUKARAN KPP/KPT KE MYKAD DI BAWAH PERATURAN 18
    (WARGANEGARA)

    Permohonan yang melewati mendaftar semula selepas mencapai umur 18 tahun sehingga 25 tahun akan dikenakan kompaun.

    UMUR DIKENAKAN KOMPAUN

    BAYARAN PERMOHONAN
    (RM)

    BAYARAN
    PROSES
    (RM)

    BAYARAN
    KOMPAUN
    (RM)

    JUMLAH
    BAYARAN
    (RM)

    SEBELUM 27 THN

    10.00

    10.00

    20.00

    40.00

    27 THN TETAPI SEBELUM 28 THN

    10.00

    10.00

    40.00

    60.00

    28 THN TETAPI SEBELUM 29 THN

    10.00

    10.00

    60.00

    80.00

    29 THN TETAPI SEBELUM 30 THN

    10.00

    10.00

    80.00

    100.00

    30 THN TETAPI SEBELUM 31 THN

    10.00

    10.00

    100.00

    120.00

    31 THN TETAPI SEBELUM 32 THN

    10.00

    10.00

    120.00

    140.00

    32 THN TETAPI SEBELUM 33 THN

    10.00

    10.00

    140.00

    160.00

    33 THN TETAPI SEBELUM 34 THN

    10.00

    10.00

    160.00

    180.00

    34 THN TETAPI SEBELUM 35 THN

    10.00

    10.00

    180.00

    200.00

    35 TAHUN KE ATAS

    10.00

    10.00

    200.00

    220.00

  2. Bukan Warganegara = RM 40.00

    Jika lewat memohon (telah melebihi umur 25 tahun), rujuk Jadual Pembayaran 2B

    BAYARAN PERMOHONAN PENUKARAN KPP/KPT KE MYPR DI BAWAH PERATURAN 18
    (BUKAN WARGANEGARA)

    Permohonan yang melewati mendaftar semula selepas mencapai umur 18 tahun sehingga 25 tahun akan dikenakan kompaun.

    UMUR DIKENAKAN KOMPAUN

    BAYARAN PERMOHONAN
    (RM)

    BAYARAN
    PROSES
    (RM)

    BAYARAN
    KOMPAUN
    (RM)

    JUMLAH
    BAYARAN
    (RM)

    SEBELUM 27 THN

    40.00

    10.00

    40.00

    90.00

    27 THN TETAPI SEBELUM 28 THN

    40.00

    10.00

    80.00

    130.00

    28 THN TETAPI SEBELUM 29 THN

    40.00

    10.00

    120.00

    170.00

    29 THN TETAPI SEBELUM 30 THN

    40.00

    10.00

    160.00

    210.00

    30 THN TETAPI SEBELUM 31 THN

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00

    31 THN TETAPI SEBELUM 32 THN

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00

    32 THN TETAPI SEBELUM 33 THN

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00

    33 THN TETAPI SEBELUM 34 THN

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00

    34 THN TETAPI SEBELUM 35 THN

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00

    35 TAHUN KE ATAS

    40.00

    10.00

    200.00

    250.00



Haaaa . . uols dah tukar lum? Kang lama lagi tangguh lagi banyak kene kompaun tau! Baik segera pergi buat sebelum terlambat.. Ai rasa hubby ai pun tak buat lagi ni! hihi~









Yang dah tukar i/c tapi rugi je tak dapat tukar pattern yang baru tu!
signature ms eida

7 comments:

  1. eh yeke!! nana pon tak tau alamak banyak la kena bayar kompaun ni..huhu

    ReplyDelete
  2. eh kenapa eka tak tau apa2pun...sedar2 je nak kene kompaun sudah

    ReplyDelete
  3. ida, pinjam cerita eh. ai link ke blog ai ;)

    p/s: nana n eka, cpt renew. diriku smlm sudah dikompoun! uhuk uhuk

    ReplyDelete
  4. @Nana Aris

    Tu la.. ida pun tak pernah tahu pun.. hahaha.. teruk kan kita ni.. ayuh tukar nana!

    ReplyDelete
  5. @eKa

    HEHE.. xpe sikit je kan? buat segera, kalau tak bertmbh lagi amount kompaunnya.. =)

    ReplyDelete
  6. @yannie bunny

    Sila sila pinjam..Untuk peringatan bersama... =)

    Hoh? yannie kene ? hihihi

    ReplyDelete
  7. alamak...akk belum tukalahh,..hehhehe
    kene tuka cepat nih
    neway slm perkenalan dr akk ;)
    follow sini ye..
    tgk dr kelab blogger

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page