Monday, December 5, 2011

Resipi | Sagu Gula Melaka

Assalammualaikum w.b.t . .


Petang yang indah ni, ai nak share resepi mak ai.. Ai baru belajar buat.. Percubaan pertama, GAGAL! Tapi kita tak boleh putus asa, cuba lagi untuk kali kedua, YES! BERJAYA!!!~


SAGU GULA MELAKA.. Sapa pernah makan? Sedap kan! Ai gila suka dengan sagu ni! Tu yang tekad nak belajar.. Buat sampai jadik! So, sapa yang tak pernah try lagi, boleh lah buat lepas ni.. Senang je! *tapi ntah kenapa baru berjaya!hihi* Modal pun tak banyak! Sesuai untuk minum minum petang gitu bersama hubby tercinta! HEHE~



Bahan bahan nya : Sagu , Gula Melaka, Susu Cair , Air, Garam , Gula Pasir.




Langkah pertama : Panaskan air masak dalam kuali/periuk.
Basuh sagu terlebih dahulu.


Cara nak sukat air - 1 cawan sagu bersamaan dengan 3 cawan (yg sama) air.
Seperti gambar dibawah.




Langkah kedua : Masukkan sagu yang dah dibasuh tadi ke dalam kuali/periuk yang berisi air. Air yang kelihatan sudah mendidih sedikit adalah masa yang paling sesuai.. HEHE~
Sentiasa kacau sagu tersebut. Masukkan secubit garam. Dan kacau lagi!
Selepas 5-8minit, sagu siap dihidangkan. Tunggu sehingga sejuk sebelum memasukkan ke dalam peti ais *taknak masuk pun tak pe, ai suka makan sejuk sejuk!!*





Langkah ketiga (buat air gula melaka) : Potong kecik kecik gula melaka tu, dah panaskan sehingga cair di dalam kuali. Masukkan 3/4 air dan sedikit gula pasir.
*rasa kalau dah manis, kira jadik lah tuh!*




Inilah sagu & gula melaka yang telah sejuk. Dan bila bila masa boleh makan!!!~


Cara makan : Campurkan sagu, gula melaka & susu cair. Pastu makan lerrr......hihihi~
Ai suka makan sejuk sejuk, so, lepas dah masak, ai masuk dalam peti ais dulu.
Dalam 1jam ke.. kalau tak sabar sangat 30minit je, keluarkan dari peti ais tu, makan sampai lebam!!!






p/s : Selamat Mencuba!
p/s/s : Semalam dah buat sagu colour putih, dah habis pun! Balik nanti nak singgah beli sagu colour pink pulak! HEHE~










Yang balik ni nak buat sagu lagi!
signature ms eida

9 comments:

  1. wah...bes nyer..kekda tak berapa gemo sago ni, tp sker kuah dia je. Bleh?? hiksss

    ReplyDelete
  2. Kekda, dah tu kuah dia nak makan ngan ape kalau tak dengan sagu nya? hihihihihi

    ReplyDelete
  3. post kat putrajaya boleh x eida?? hahahahha...

    p/s: eida, pasal mesin urut tu, just masukkan duit kat mesin tu.. zana selalu cuba yg dekat jusco cheras selatan.. best ooooo.. RM1 utk 3 minit.. RM5 utk 5minit.. RM10 utk setengah jam.. try la.. best!!

    ReplyDelete
  4. ha.. ha.. teringat sagu akak beli dah 2 minggu nak buat benda ni tak terbuat2 lagi.. isyh sedapnyer... rasa kat tekak dahni...

    ReplyDelete
  5. Meh meh datang umah.. ida buatkan.. hehehhe~

    *Aah kat JJ lah ni nampak mesin tu... hehe..Hari tu dah nak try dah... tapi kan, duit RM10 tu tak leh masuk lak! Rosak ke? Ataupun cara ida masukkan duit tu salah??*

    ReplyDelete
  6. Cho Zila, hehe.. balik ni dah wajib buat dah! Sedap kan... skrg pun ida teringin lagi nak makan.. hehehhehe

    ReplyDelete
  7. owh suke eh mkn sagu.dulu mak rara suke gak buat.

    ReplyDelete
  8. Rara, sedap! buat lah .. nanti en.bambam tu balik, buatkan dia.. msti die seronok!

    ReplyDelete
  9. Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
    Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

    Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM! :)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page