Monday, December 19, 2011

Buah Zuriat


Assalammualaikum w.b.t . .


Buah zuriat ataupun nama lain buah adam hawa. Lupa nak bagitahu, kot kot mana yang tak tahu ke, buah zuriat ini dikatakan dapat membantu bagi mendapatkan zuriat. Dah nama pun BUAH ZURIAT kan? hehe. Hanya terdapat di Madinah sahaja.. Ai mana dapat? TQ to KakEkin atas pemberian 2 biji buah zuriat.. Siyes dah lama nak minum buah ni tapi tak tau mana nak cari , sampai lah KakEkin bagi.. Rupa rupanya boleh beli Online! HAHA .. Tak tau derrrr.. soriiii!


Semalam dah belah buah zuriat ni, bapak aii!!! Kemain susah nyaaa... Hubby terus cuba dan terus mencubaa.. Tapi tak sampai pun 1jam dapat belah.. Sebelum tu ada try, tapi tak berjaya...

*haaa.. kene hentak hentak dengan anak kapak baru boleh!*



Mula tu hubby guna pisau, tak berjaya! Guna pulak anak kapak ni, kene hentak hentak, sikit sikit buah tu terbelah.. macam bersepah je kulit kulit serpihan tu, hubby hentak kat luar pulak.. BERJAYA!!


Hasilnya !
*Macam ANAK buah kelapa kan? Hubby kata macam buah Pinang*



2 biji Buah Zuriat siap dibelah!



Orang kata , 2 biji = 1set. Salah satu buah ni Adam & Hawa.. Tapi tak tahu yang mana satu.. So, kene rebus toghter2, jangan pisahkan.. Ai guna air masak untuk merebus buah zuriat ni. Sukatan air melepasi buah zuriat itu je. Tak yah bebanyak ler...




Tengok! Lepas beberapa minit, air tu mendidih dan air telah bertukar warna! Seakan akan warna teh kan? Ok siap! Tunggu suam sikit baru minum tau! Disarankan untuk minum hubby & wife untuk dapatkan khasiatnya.. Ok! hubby kita minum yer... Tapi pagi tadi, ai minum sorang.. sebab hubby dah turun bawah cepat! Minum lah 2x sehari.. Sebelum pergi kerja dan malam malam sebelum tido..... Rasa air buah zuriat ni?? Macam air gula melaka tapi versi TAWAR!*tak sedap* Tekak kita sama kan Fika? hihi



Etika ketika minum. Baca selamat 3x dan doa. Doa apa? Baca lah surah Al-Imran ayat 38.. Refer SINI .. Niat betul betul. Supaya dipermudahkan dapat zuriat.. AMinnn~


Oh ya! Bila nak minum lagi sekali, panas kan sekali lagi, boleh topup air bila tengok air tu dah kurang sikit sbb dah minum kan?Panaskan lagi... Suam kan dan minum.. Tak perlu masuk freezer or else.. Letak kat dapur je.. Senang nak panaskan semula. hihi.. Bila kita topup dan topup air sehingga buah zuriat dipanaskan tidak mengeluarkan warna seakan akan TEH itu, kiranya dah tak de warna, kiranya dah habis khasiat tu! So, boleh lah membelah 1 set lagi buah zuriat...


Hurm... maybe bila air buah zuriat ni dah habis, boleh lah beli Buah Zuriat di Serumpun Kasih Seharmoni Sayang .. Kita Usaha , Tuhan yang Menentukan. . *senyum*











Yang tak suka minum tapi demi mu ANAK !
signature ms eida

9 comments:

  1. kita hanya mampu berikhtiar kan kak..
    hope usaha dan kesabaran kita cukup tuk menikmati kebahagiaan tu..

    ReplyDelete
  2. ye saye sokong! kite usaha je..yg lain tu Allah tentukan =)

    ReplyDelete
  3. Nana, Mary Ann, harap harap begitu.. Amin.... =)

    ReplyDelete
  4. Lama da tak minom. akak rebus dalam piuk tanah. Ngeee :D

    ReplyDelete
  5. Kekda, xde periuk tanah tu.. huhu~ Periuk besi pun jadi la... hiihi

    ReplyDelete
  6. saya pun ada buah zuriat....tatau bile nak buat....usaha mesti usaha kan....InsyaAllah ade rezeki kita nnt....

    ReplyDelete
  7. Emme, lor.. awatnya tak buat..senang je.. hehe =)

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page