Wednesday, November 16, 2011

Cendol Leman Dawi , pernah rasa tak??

Assalammualaikum w.b.t . .


Uols pernah makan tak cendol Leman Dawi ni? Kat area Seremban, jalan nak menuju ke Rembau mengikut jalan lama.... Haa, tau tak? Selalu kan, kalau highway jem gilaa.. *seperti contoh time balik raya haji yang lepas ni* Highway ke selatan, memang gila gula jem!! So, we all lari keluar tol Senawang, terus ke jalan lama menuju ke Melaka.......




Dengan itu, jumpa lah cendol ini.. hanya terletak di tepi jalan je.. Dulu, seingat ai pakcik ni jual kecik kecik je.. Sekarang, lama tak singgah.. dah maju dah perniagaan PakcikLeman ni... Bagus ni! Memang dari dulu pakcik Leman ni, baik..banyak barang percuma dari yang kene bayar.... Murah rezeki dia....


*Ini kedai dia dulu.. Guna payung je meniaga cendol...Now dah ada kedai sendiri .........*


Inilah owner nya.. peramah gila! Tanya la apa je kat pakcik ni, semua dia tau pasal sejarah Malaysia.. Mak ai kata, pakcik ni bekas askar.... Abah suka lah layan.. jumpa geng lah katakan~~


Cendol kat area rumah uols berapa? Ai salu makan, dalam RM2.50 la... Itupun yang biasa... Kalau nk tambah topping macam pulut ke, jagung ke, tambah lagi RM0.50! Cekik darah kan?? Tapi cendol Pakcik Leman ni, murah gilaaaa............. Paling mahal pun RM2.00....


*Murah kan?* Sebab resepi cendol ini tersendiri tau.. xde de ciplak orang punya...HEHE~


Aritu ai amik cendol pulut... 1 family makan , baru RM6/-.. Makan sampai lebam, sebab boleh tambah cendol, santan, ice dengan PERCUMA.. !! Yang ada atas meja masing masing... Bayar kira mangkuk yang pertama je, yg 2nd or 3rd round, is FREEE !!! *murah rezeki dia*



Tak cukup lagi dengan percuma cendol cendol tu, FREE pulak dengan air minuman... Air barli, Air Sirap, kau nak bungkus ke.. kau nk minum ke.. semuanya PERCUMA !!~ Ada tak peniaga macam ni kat KL? Takde beb!!!


Kadang kadang ai terfikir, untung tak pakcik ni meniaga macam ni?? Banyak benor percumanya... balik modal tak?? Tapi Mak dengan slumber je jawab.................


"Dia bagi percuma atas niat sedekah orang ramai, tu yang keuntungan akhirat dia.....Pakcik ni meniaga memang cari rezeki, tapi selebihnya cari pahala untuk bekalan akhirat nanti ...."






p/s : Hidup jgn kedekut buat pahala, ianya untuk bekalan akhirat nanti.....









Yang suka makan cendol pulut!
signature ms eida

6 comments:

  1. penah gak g makan cendol kat sni sebab dekat ngan umah my sister...
    pakcik ni sngt hebat dengan sejarah..kagum kot..hihi

    ReplyDelete
  2. Haaa... best kan? pakcik ni memang hebat gila.. sekali die cerita, panjang lebar tanpa henti.. hhehehe~

    ReplyDelete
  3. memang setuju ngan mak eida tuh.. kita ni jangan berkira sangat hidup akan terasa susah sangat nanti ☺..

    ReplyDelete
  4. Cinta, mak always right kan? HEHE~

    ReplyDelete
  5. zana yg duduk N9 pun x pernah try la eida oiiiii.. jeles ni!!

    pak cik ada masuk majalah 3 gak.. mmg famous! semoga dia terus dimurahkan rezeki.. bagus niat pak cik ni berniaga kan..

    ReplyDelete
  6. Zana, hikhikhik.. Terai cepat! Sedapppp.....

    Yeke? femes amous lak pakcik ni... Tapi same je dari dulu sampai sekarang... murah rezeki dia.. amin....

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page