Wednesday, September 28, 2011

KUKU & CINCIN ~ CARA ISLAM !


Assalammualaikum w.b.t . .


Hari ni jom kita review sama sama cara memotong kuku mengikut CARA ISLAM ! *tetiba macam nak jadik Ustazah pulak!* Ramai kot yang dah tau pasal ni tapi MASIH potong kuku ikut suka hati jantung lemak dia jeeeee . . Tak pasal pasal dosa dahhhhh . . Kalau ikut, senang senang je dapat pahala . . .


*Cara memotong kuku Ikut kiraan Nombor!*

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزاليومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيلأن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنىالرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))




Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!! opsss . . silap ! Kalau panggil khinzir lembut sikit.. HEHE~ Bayangkan jika kesemua jejari kita tu menyimpan kuku yang panjang, berapa banyak dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua khinzir khinzir tu ?? Jadik ? Potonglah kuku anda... Jangan nak ikut trend sangat remaja sekarang simpan kuku panjang ni.. Ntah ape ape je !!!



The truth is, JANGAN ada niat langsung nak simpan kuku panjang even sekejap pun ! Even hanya 1mm ataupun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas alasan apa sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah laggi menggunakan tangan untuk beristinjak...


Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunya anak yang kurang pandai, ataupun degil dan suka buat onar ! HEHE.. Sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan. Apa jua ilmu yang diajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.


Percayalah.


Untuk yang bujang, beringatlah. Kalau hendak mencari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihla wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Isya-ALLAH.


Lagipun kan, berkuku panjang ni boleh mendatangkan hal hal yang tak sihat kat kita tau ! Tahukan uols semua kuku yang panjang mempunya sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia , iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri. Ini tidak termasuk nak korek hidung la, telinga dan sewaktu dengannya.. HEHE~



Ok! Settle bab kuku ! Paham kan kenapa perlu wajib berkuku pendek ?? HEHE~ Selamat beramal !! Now kita nak review cara memakai cincin pulakkkk ~ Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali , sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad SAW berpesan kepada Saidina Ali iaitu pakailah cincin di jari

1) jari manis
2) jari kelingking (anak jari)


dan JANGAN MEMAKAI pada jari

1) jari tengah
2) jari telunjuk


Nabi Muhammad SAW melarang kita kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh ALLAH iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s. Cara pemakaian cincin tidak kira lelaki mahupun perempuan.


Ai sekadar berkongsi yeee . . Jangan cakap ai ni poyo poyo je ! Tapi sungguh ai mengikut cara ISLAM memotong kuku dan memakai cincin.. Tak salah kan ?Kita nak berhias boleh, tapi ikut lah cara yang betul..Kalau tidak, sia sia je kita mendapat laknat dari ALLAH swt. Nabi Muhammad SAW memakai cincin, dan kalau kita memakai cincin dengan mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW , senang senang je kita dapat pahalaaa.. Taknak pahala ke ?



Selamat beramal !









Yang tak makan dari pagi sampai sekarang, LAPAR nyaaaa
signature ms eida

9 comments:

  1. saya datnag folow..jom singgah blog sy dan folow...tenks

    ReplyDelete
  2. tq eida...sgt informatis...bab kaki eka salu mula dgn ibu jari dulu...huhuuhuh

    ReplyDelete
  3. Wahida, same lah !! pengotor kan !

    ReplyDelete
  4. Eka, welcome.... HEHE~ Ubah ubah... =)

    ReplyDelete
  5. wah....kene tukar pasni kalu x selalu ikot suke jerk potong hihihi
    tq :))

    ReplyDelete
  6. zana mmg selalu potong kuku ikut mcm dlm gmbr tu.. dh tau pasal ni masa sekolah menengah dulu.. sebelum tau, main potong ikut suka jer.. hihihi..

    apapun, nice sharing!

    ReplyDelete
  7. Zana, hehehhehe~ Ok la dah tau ikut terus.... Ada yg dah tau tp tak ikut pun... Kesian diaorg tu!

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page