Monday, September 12, 2011

Eidul Fitr | Persiapan RAYA !



Assalammualaikum w.b.t . .


Orang dah berbakul bakul cerita pasal raya, ai ni terkedek kedek baru nak bukak buku raya ai ~ HEHE~ Tahun ni Raya di Melaka dulu iaitu kampung ai ~ *suka!* We all balik hari Ahad sampai lah Hari Jumaat iaitu Raya Keempat.. Memang puas ai beraya dengan saudara mara, sepupu sepapan ! HEHE~ Ye la, tahun lepas, ai tak puas beraya sebab balik Melaka Raya Ke3, ramai saudara dah balik... Kesian ai ... Tapi tahun ni tahun ai! Sukaaaa nyaaaaaaa ~


Disebabkan nak jaga mood hubby, ai dirve sendiri dari KL-Melaka . . Syabas ! Biasalah dalam hati ada bunga bunga dapat balik kampung ~ HEHE.. Hubby ? Redha kot ? HAHAHHA!! Tapi tak pe, next year, sure hubby balas dendam . . hikhikhik...


Apa persiapan orang Melaka ? Lain negeri lain juadah kan ? Kalau di Melaka, lebih kepada ketupat nasi, rendang daging, kari ayam . . Lemang ? Takde ! Lontong ? Takde ! Dan yang paling penting ada sambal kupang & asam pedas tulang ~ Sedappp !!!


Pagi sebelum raya tu, we all ikut Mak & Maklang pergi Pasar Borong ! Seawal pagi pukul 7am dah gerak~ Beli daging, ikan, ayam, macam macam lagi laa . . Ai tolong teman je.. Dan tolong tangkap gambar ! HEHE~ Hubby ? Tolong tolak troli ~ Hihikhik..




Banyak jugak barang basah yang dibeli.. Sebab maklang kata Pasar Borong tu tutup sampai hari Jumaat . . So, kene beli barang basah , barang nak buat BBQ siap siap... Ai folo je !




Lepaspergi Pasar Borong, we all pergi beli ayam & daging pulakkk . . Kat mana? ala ! Lupa sudahhh ~ HEHE . . Mak kata kat sini daging dia sedap ! hikhikhik ~ Tak salah ai nama die Semanggol ? Betul ke mak ? *kalau mak baca blog ni*

p/s : Baju oren itu Emak ai ~ Baju hitam tu maklang ai ~



Sehari sebelum raya dah sibuk menganyam ketupat~ We all tiap tiap tahun makan ketupat nasi... Uols semua nak tau tak ? Kat kampung hubby, jarang nak jumpa ketupat nasi.. Nasi impit ada lah ~ HEHE.. MIL selalu buat ketupat pulut ~ Ai macam terkejut beruk gak tahun lepas tak dapat makan ketupat nasi ! HEHE~ Tahun ni ai bedal makan banyak banyakkkk . . .


Tapi hubby ai teror wooOoooo anyam ketupat ! Kalau kat kampung masa nak raya macam ni, Emak selalu anyam sorang sorang , but tahun ni, ai bawak Penganyam Ketupat TERHEBAT !! jadik pembantu Emak ~ HEHE~ Hubby anyam bersama sama Emakkk . .

Hebak kan ? *ai tak reti anyam !*





Sekian, persiapan we all pada sehari sebelum raya ~ Next entry ai cerita pasal Raya ai hokay !! But sebelum tu, ada sesuatu untuk uols semuaaaaa . . ~

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




SELAMAT HARI RAYA yang ke -14 !










Yang lapar, nak makan ketupat nasik !! Ada ke ?
signature ms eida

8 comments:

  1. eeuuuuwwww kepala lembu.takuttttt,sempat ag snap piccy kat pasar eh.hehehe

    ReplyDelete
  2. sebab aku orang utara,tekak aku sgt la tak boleh terima makanan org selatan ni...naseb MIL aku dah siap2 belikan lemang dari kl,buatkan rendang kerang untuk aku...huhuhu

    ReplyDelete
  3. Rara, sempat je ! Ai kan tolong tangkap pic je... HUHU

    ReplyDelete
  4. Ayu, lol yeke ????? HAHAHHA~ Tekak aku dulu pun tak biasa dengan Pahang style, tapi now dah biasa...... =)

    ReplyDelete
  5. *Semanggol pembetulan Semabok....

    ReplyDelete
  6. Haaa.. Semabok ! HIHIHI. suka suka je anga tukar nama .. =P

    ReplyDelete
  7. Ayu, HAHAHHA!! Sesuka aku je tukar nama.... =P

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page