Friday, August 5, 2011

Latihan 1-2-3 Kura Kura

Assalammualaikum w.b.t . .

Jumaat yang mulia ni, ai nak sharing ilmu yang baguuuuuusss gilaaa . . Ai dapat dari Kursus Stress yang ai attend last week.. Latihan 1-2-3 Kura Kura.. Bukan ai suh uols latih kura kura . . Bukan. Bukan.. Suh bela kura kura pun bukan.. HEHE~


Ok, get ready dengan pen dan kertas. Salin dan tampal kat partician tempat masing masing yer.. HEHE~ (sendiri pun tak buat lagi!)



1. THINK before you ACT - Take a "Time OUT"

Bermaksud berfikir sebelum kita melakukan sesuatu. Amik masa yg lama untuk lihat semula keadaan diri. Mula bercakap dengan diri bahawa . .


"NOBODY CAN EFFECT ME NEGATIVELY"



2. Masa untuk Relaks - Tenangkan diri

Bermaksud relaks kan diri anda, regangkan otot otot yang tegang. Tarik nafas dalam dalam , tahan 4sec dan hembus secara perlahan lahan selama 8sec. Buat berkali kali, agar keadaan diri tenang semula . .



3. Fikirkan penyelesaian yang bagus

Bermaksud cari penyelesaian bila keadaan diri dalam keadaan tenang. . Barulah penyelesaian yang bagus tercapai. Bukan seperti terus menghukum diri seperti bunuh diri.


Ada paham ? HEHE~ Jom praktikkan bersama sama. . . Elakkan keadaan diri yang negatif hokay ! Selamat beramal ~










Yang berusaha untuk berada dalam keadaan positif,
signature ms eida

4 comments:

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page