Monday, August 1, 2011

Apa itu Stress ??

Assalammualaikum w.b.t . .


Ok.. bila dah settle semua kerja ni, lega. . Boleh lah berupdate sampai lebam ! HEHE~ Tak sabar nak cerita pengalaman ai 1st time ni. Ala, kasik can la bulan Ramadhan ni ai nak bercerita . . HEHE~ Rileks jangan stress ! uiceh! Mentang mentang baru balik dari kursus Stress . . Ce sini ai ajar uols nak tangani stresss . . .


Tapi sebelum tu , taukah uols apa itu stress ?? Stress ini adalah satu tindak balas semulajadi dalam menghadapi tekanan .. Haa . . dengar tu ? SEMULAJADI ! Jadiknya tak salah jika kita berasa tertekan @ stress . . Stress boleh juga mengakibatkan badan kita membebaskan adrenalin yang juga boleh meningkatkan regangan otot, kadar degupan jantung dan tekanan darah. Stress ni kalau tak diurus dengan cara yang sihat boleh menjadi masalah besar pada kita tau !


*Haaa . . ni contoh kalau kita berada di dalam keadaan Stress ! HEHE~*


Apa punca punca stress uols ? Masa penceramah tu tanya ai, ai jawab 2 benda ni :-
a) Masalah bebanan kerja yang banyak dicampuri dengan gelagat bos yang ntah ape ape je.
b) Masalah diri sendiri.. Asyik memikirkan pasal masa depan (anak). Dengan persekitaran yang suka menjaga tepi kain orang.


Yup ! Itu adalah punca ai stress !! Uols macam mana ? Bila ada masalah , sure kita stress bukan ? Orang gila je yang tak de masalah ! HEHE~ Tau tak stress ni dibawa HORMON ! Ini lah dimaksudkan bila seseorang perempuan tu mengalami stress, dia sukar nak pregnant. Bila stress, hormon kita akan terganggu. OoooooOOooo . . baru ai paham ~ HEHE~ Hormon ape ? Hormon seperti konduktor (pengalir) a.k.a hormon yang boleh mempengaruhi sistem / organ anggota badan. Paham kan ? Jadiknya sapa sapa yang TTC , pleasseee. . . JANGAN STRESS !!!


Ok. Macam mana nak urus Stress ni ? adoi !! Ni pun stress gak ni , tulis sikitnya panjang tapi orang tak paham lak.. HEHE~ Tak pe tak pe, ai cerita slow slow.. HEHE~ Nak urus stress kene bermula dari urusan emosi. Kawal emosi kita, emosi timbul dari minda, dari pemikiran kita . .


Bila kita berada di dalam keadaan stress, mula lakukan perkara perkara ini yer :-
1) Ubah pemikiran uols, dari hal lain ke hal yang lain.
2) Tukar fisiologi uols.
3) Bergerak . Pergi dari tempat buat uols stress itu.
4) Tukar pernafasan uols. Kawal emosi.
5) Tukar pandangan uols. Contoh paling ke arah luar tingkap?
6) Makan minum ! HEHE~


Tapi cara nak urus stress mengikut kaedah yang lebih berkesan ialah melalui cara bernafas yang dalam. Melalui senaman. Tak kisah kalau just goyang goyangkan kaki je.. HEHE~ Relaks ! Cuba bertenang. . Dengar lagu lagu yang slow . . dan selalu la berkata pada diri sendiri . . . .

" SAYA BOLEH MENGENDALIKAN SITUASI INI"


Penceramah tu selalu cakap bila kita stresss . . kita buat ini . . Pasti semuanya kembali ok . .

"LAKUKAN SESUATU YANG UOLS SUKA SETIAP HARI DAN BERLAWAKLAH !!"


Bila kita happy dari awal pagi, pasti sampai ke malam kita berasa happy sangat !! Cuba kalau moody dari pagi, sampai ke malam muncung jee . . Ye dak ? Jadi, senyum lah... berlawak la dengan kawan kawan . . !!


Dapat tak sedikit ilmu yang ai cuba nak sampaikan ni ? Harap harap lahh ~ Tempoh seminggu dari balik kursus, ai masih boleh mengendalikan stress . . Ai tak rasa pun stress sekarang ni. tapi tak tau lah akan datang kan ? Tapi ai akan cuba praktikkan apa yang dah diajar. InsyaALLAH~
Uols pun tak salah kalau mencuba ? HEHE~



Dan buat rakan TTC yang membaca entry ini, stress sangat menjejaskan HORMON kita tau ~ So, pleasseee . . Jangan letakkan diri kita berada dalam keadaan stress . . Happy selalu !! Semoga ada berita gembira menanti uols semua Ramadhan ini !! Aminnnn . . . .


















Yang rasa happy je buat masa sekarang,
signature ms eida

4 comments:

  1. hidup dyh...
    lps ni aku hired ko plak jd pncramah aku...
    wakakaka

    ReplyDelete
  2. HAHA! GEDIK !!

    Boleh boleh.. Fee aku pun murah je... HEHHEHHEH~

    ReplyDelete
  3. lor kne fee jgk ke??
    cmni aku tmbh huruf 'r' la slps f..
    jd free...
    ok x??

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page