Monday, July 11, 2011

Resepi Sotong. . .ntah ape nama pun aku tak tau !!

Assalammualaikum w.b.t . .

My 1st time nak kongsi resepi. Sebelum itu nak cakap sikit. Ai bukan pandai masak. Masak pun kadang kadang sedap. Kadang kadang tak sedap pon ! So kenapa ai gedik gedik nak konsgi resepi ai ni ? ye la . . Ini bukan resepi gah ! Ini resepi cikai cikai je tauu ~ Makanan berdua. Takkan nak sedia ayam golek lak kan ? HEHE ~ Memang ada orang kata boleh, tapi we all bukan makan banyak pun ! Makan sekadar isi perut. Nak nak ai sekarang on diet !! HEHE~


Buat tatapan sapa sapa yang tak punya masa. Yang duduk pun berdua macam ai ni haa . . Boleh la cuba. Kalau tak sedap tu, korang lahh yang tak reti masak ! Bukan ai yer !! HEHE ~ Ai dulu try try je masak ini. Tapi ntah macam mana kena pulak tekak we all. So, dah jadik resepi tetap tiap minggu ! HEHE ~ Nama resepi ? Ai pun tak tau. Korang reka sendiri lah.. Boleh ? HEHE~


Ok jom review bahan bahan nya ;-

1) Sotong 15ekor (kecik kecik punya sotong - siap potong)
2) Cili padi (15 tangkai) *
3) Air asam
4) Bawang merah & bawang putih *

Bahan * di tumbuk halus..


Tengok ! Bahan tak sampai 5 pun ! heee ~


Ok.Langkah langkahnya ialah ;-

Tumis bahan bahan yang bertanda *


Bila tumisan tadi dah bertukar kekuningan , masuk pulak sotong sotong yang telah dipotong potong kecik. Gaul sebati (uiceh ayat kau!)


Pastu, masukkan air asam.. WEh !! Sikit je tau ! Nak bagi rasa masam masam je . . Tak perlu letak bebanyak, kang masam terlebih ! Lagipun, kuah dah sedia ada.. Kan sotong mengeluarkan airnya sendiri . . .

Pastu, gaul sebati. Dan tutup supaya cepat masak ! *tetiba lapar pulakkkkk*

Dah siap ! Macam ni la nanti . . .

Sedap ? Bagi tekak we all, gilaaa sedap !! Resepi yang cepat, mudah dan murah ! Boleh siap dalam 20min je... HEHE~ Cuba la kalau uols taksuka nak berabis masa, 1jam - 2jam masak, bila makan tak sampai pun 15minit.. HUHU~












Yang tak suka duduk dapor lama lama,
signature ms eida

2 comments:

  1. wa... ringkas ye...agak2 sibuk di tempat keje leh la buat ni...tp apa ye tajuknya

    ReplyDelete
  2. Betul tu eka.. balik rumah penat penat, ni la resepi plg mudah ! Kenyang nya sama macam makan ayam golek ! HEHE ~~

    Tajuk ? Ntah la.. ida reka resepi tapi tak tau nk letak ape name resepi.. ikut suka eka la nk panggil ape.. Sotong asam ke.. Sotong air ke.. HEHE~

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page