Monday, July 11, 2011

Kelebihan Skipping

Assalammualaikum w.b.t . .

Ramai yang tanye nape NAK KURUS mesti skipping ?
Nape tak jogging ke ? Pergi gym ke ?
Diet tak makan nasi sebulan ke ?
Nape tak makan ubat ubat kurus ke ??

Haaa . . senang je jawapannya. Ai selesa dengan apa yang ai buat. Ai pernah buat sekali dulu (time kahwin) dan berjaya. So, now, ai nk repeat semula. Harap harap berjaya !!!

* ai L.O.V.E skipping *

Dan kenapa ai kesah sangat nak KURUS ni ? Hubby ? Taklah.. Hubby sangat TAK kesah dengan kegemukkan wife dia ni. HEHE ~
Makin Gemuk , Makin BEST !! HAHA~
Tapi , ai perlu amik kesah 1 point ini.


KEGEMUKKAN boleh menghalang peluang untuk mengandung !

*muka kesah nak kurussssss*

Kita hanya mampu berusaha, ALLAH yang tentukan rezeki umatnya.
Asalkan berusaha daripada TIDAK !

Nak cerita pasal SKIPPING ni ~
Tapi tak ramai yang tau Skipping ni bagus sebenarnya. .
Cuba seacrh cik google ! Atau malas sangat, meh ai senaraikan satu satu ye. Sila amati.
HAHA~

1) Melalui Skipping kita dapat membakar 1000 kalori perjam ! Di samping dapat membantu menjaga paru paru & hati.

2) Kurangkan berat badan (of coz!!!) , meningkatkan ketahanan badan & koordinasi badan kita.

3) Tak perlu video cd, membership (if daftar gym) yuran,
TAPI
tali skipping boleh didapati dengan mudah di kedai kedai dengan harga mayb sekitar RM10 ?

4) Dan ini BEST untuk WANITA , boleh membentuk pinggul , perut, peha , punggung dengan baik !

5) Melibatkan pergerakan seluruh badan.

6) Bila kita maintain skipping tiap tiap hari, kita dapat meminimumkan kadar kelesapan tulang dan mampu memberikan MAXIMUM PROCTECTION daripada ESTEOPOROSIS.


Ada paham ? Mudah bukan ? Boleh skipping di mana mana pun ! Ai skipping di depan rumah saja. Malam malam mana ada orang kuar kan, so ai ajak hubby tolong teman. HEHE~ Cuma waktu wekeend lepas, agak kebosanan di rumah, nak kuar tak boleh sbb BERSIH. So , we all ke taman untuk program diet ai ni ! HAHA ~

Hari Sabtu, mula mula hubby malas nak teman. Ye la, hubby penat kemas rumah. Bini dia sibuk ajak pergi taman, dengan alasan nak skipping ! Sambil hirup udara segar ! HAHA ~
Pukul 7pm bila hubby kate ok je, zassss pergi siap !

Mula mula ai lari separuh Tasik. Nak buat 1 pusingan tapi takut sbb hubby tak lari sama..

*Tasik Bandar Tun Hussien Onn*


Lagipun hari hampir gelap. Pastu terus skipping !

* hari sabtu - pukul 7pm - 127x lompatan je- *

Dalam 7.30pm dah balikk . . tak pe tak pe, esok kita datang awal yeah !
Acara memujuk mesti dilancarkan ini malam !!~
HEHE ~

...............................

Ahad , seperti yang dijangka kan , pukul 6.30pm ai dah sampai TASIK ! OHH yeahh !!~ Dan seperti biasa hubby tak ikut sama exercise. Beliau hanya memerhati gelagat bini gila nak KURUS !! HAHA~

* muka hubby TAK kesah pun nak KURUS , nak GEMUK lagi ada lah... ceh! *



* Budak gila nak KURUS * akibat tak tahan dengan cemuhan orang * juga nak kembali santek bergaya * juga ingin menggapai peluang bergelar ibu *


Syabas ! 183x lompatan berjaya !!!~ Pastu dah penattt . . ~ Nak genapkan 200x pun tak larat dah ! Nak air Nak air !!

*muka puasssss . . *


Sekian. laporan BERSIH mengenai Seorang Budak GILA NAK KURUS ! HAHHA~












Yang nak kurus KEMBALI,
signature ms eida

14 comments:

  1. Cube dik.. Jangan tak cuba... =)

    ReplyDelete
  2. lawak la ko pny laporan ni...
    nk tkluar isi perot aku ni ha...
    ayatnye sume gile2...
    tp pe2 hal aku support usaha ko...
    jom kite sme2 kurus...
    yg penting kul7.30mlm ke atas jgn mkn dh...
    yg 2 petua dr aku...
    aku nk skipping ni mmg ssh la sjk da debot...
    yg blh aku wt hnyla kontrol nafsu mkn n wt keje2 umah...
    2 jela yg mampu..

    ReplyDelete
  3. Bukan 7.30pm je aku takmakan, asal MALAM je , aku sekat perut aku dr makan !! HAHA~

    HAHA~ Aku pun bila baca balik, nak gelak guling guling dah .. huhuhu~u.

    ReplyDelete
  4. dek dayah..

    skipping boleh membuatkan rahim jatuh tak? i ni fobia sikit tang lompat2 ni..huhuhuhu..

    ai dh gemok jugak x? nk kene skipping tak? soalan berani mati ni..huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. Hurm.. dayah pernah tanye doktor, die kate boleh buat rahim jatuh kalau skipping lama. Byk buat lompatan. Tapi kalau setakat dayah selalu buat 100-150, boleh dielakkan. So, doktor suggest berurut lepas tu.. Cover balik. Sbb berat badan dayah dah melebihi..dah 57kg !! Pregnancy boleh terganggu kalau gemuk terlebih ni... Tak de jalan lain selain dyh skipping. Excercise lain lambat nak kurus. After dah capai berat yang ok which is 48 or 50kg, dyh tak skipping dahhh... Sekadar nak dapat berat ideal tuk gapai peluang pregnant je..

    ReplyDelete
  6. Oh..yeker..so nk capai ideal weight la ni ye..ciayok!

    ReplyDelete
  7. Aah.. hehehe ~ Masalah gemuk xde penawar.. kene gak skipping.. Tp amik risiko bila peranakan jatuh. Tapi itu semua boleh cover balik dengan pergi berurut. Tu yang dyh berani buat. hehe~ Caiyok !!~

    ReplyDelete
  8. Baru nak berjinak berjinak berskiping ni..

    ReplyDelete
  9. Selalu buat 100 plus terus pastu benti ke ada sambung lepas tu???banyak tak turun berat??

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page