Wednesday, June 22, 2011

My Try To Conceive ~

Assalammualaikum w.b.t . .

Selama ini ai tak pernah nak tunjuk kat semua orang, cerita sana sini dalam blog terutamanya betapa ai nak sangat ada baby !
Buat ape ? takde motif !
So, agaknya sebab itu la orang mula cakap pasal ai.
Kononnya ai takmau anak lagik!
Kononnya ai tak kesah ada anak ke tak de anak ke.
Amboi amboi mulut kau !!

Selama ini, ai amik tak port pun ape orang nak cakap pasal ai.
Lantak lah nak cakap ape pun pasal ai.
Ai sakit hati. Uols dapat dosa. Simple kan ?

Dah lame ke kau kawen ?
Nape tak ber3 lagik ?
Tak usaha ke ?
Ke planning ?

Ada kala ai mampu tersenyum je.
Ada kala jugak ai berani nak sembur balik.
Ada kala ai malas nak layan. buat bodoh je. Taknak pk.
Tapi tahap sabar ai ni ada batas nyaaa . .

Hari ini ai dah berkahwin selama 1tahun4bulan4minggu !!
Sepanjang perkahwinan, ai tak pernah amik mana mana ubat tuk menghalang tuk tidak mengandung.
Walaupun 6bulan terawal we all berkahwin, we all berharap tidak ada lagi sbb masalah kewangan yang tak stabil. Ye la.. bagi ai, bila ada anak, semua belanja bertambah. Tak cukup duit, anak nak bg makan ape kan ?

Tapi mula gigih bila kewangan agak stabil. Bila dah ada keinginan. Tengok kanan orang pegang baby, tengok kiri, orang main dgn baby. Fuhh !! Nak baby jugakk . .

Bila mana kawan kawan ai yang kawen after ai, dah pregnant. Ai semacam ? Huh ? Bestnya !!
Bila pergi visit mana mana kawan ai yg after bersalin, mula la keluar muka pura pura !
Ekceli ai jeles !! jeles !!
Bila orang sane sini update pasal anak. Upload gambar baby.
Jeles ok ! Sakit hati pun ada.
Tapi suka tengok. Layan kan jela....
Dah rezeki orang. .

Mak suggest pergi berurut.
Memang betul. Ai search ramai yang kata, berurut mungkin boleh membantu.
Setakat ni dah 2x ai pergi berurut.
Masih tiada apa yang berubah.
Sabar.
Teruskan berurut ye.

Mak kate keturunan mak tak de masalah.
Keturunan hubby ? Dlm pemerhatian tak de masalah jugak.
Mayb belum rezeki nak jadik ibuayah ni. .

Supplement ? Apa yang ai tak makan ?
Acid Folic. Spirulina. Monavie.
Semua ai makan..
Tapi belum ada rezeki lagi. .

Ada orang kata sebab ai susah nak pregnant sebab bela kucing dalam rumah ? Betul ke ?
Ai tanye kawan baik ai ( en google ) hehe. . Dia kata ada kemungkinan.
So, skrg ikhtiar ai tuk hantar kesemua kucing2 ai balik kampung. Padahal dlm hati taknak !
Sayang wwoooo. . dah lebih setahun lebih ai bela dorang.
Tak de anak. Duk bela la anak kucing ! HEHE ~
Tapi nak buat macam mana kan ? Kita kene ikhtiar. Harap dorang paham... hehe~

Dan ada juga yang kate sbb ai semakin GEMOK ??
Berat badan yang berlebihan juga akan jdk salah satu sebab.
Semua ini ai baca di ALAMHAMIL.COM
Bukan ai kate orang gemuk susah pregnant. Tapi BERAT BADAN yang berlebihan.
Maksudnya kalau dulu kita kurus, now dah gemok sedikit. HAa ... macam tu la.
Kalau dah sedia berisi tu, tak jadik masalah.

So, ikhtiar ai ? diet lol !
Jaga pemakanan. Nak stat skipping ni.
Dah mula nak pakai linggerie semula.
Dulu ai 49 (semasa kahwin) . Now cecah 55 or 56 (after kahwin)
HAHA !! Tak ke makin gemok ai ni ?
Ala.. dah ramai tegur. Ai tak kesah.
Dah mulut macam tu, nak tutup macam mane kan ?
Seperti biase. Kalau ai sakit hati. Uols dapat dosa ! Simple kan ?

Hubby ? Ai pernah tanya, kesah ke tak kesah.
Dia cakap takkisah.
Hurm. . tapi ai tau jauh disudut hati dia, ai tau dia teringinn.
Tapi dia juga nak jaga hati perasaan ai.
Hurm. . .
Semalam ai g visit BFF ai bersalin, hubby pegang baby tu, nampak sangat !!
Tapi, ape nak buat, belum ada rezeki lagi. .

Ramai yang suruh we all jumpa pakar, tapi usia perkahwinan belum cecah 2 tahun ke ats.
Ada orang kata, bila usia perkahwinan cecah 2tahun, baru ada alasan kukuh nak jumpa pakar ni.
Kalau setakat setahun ni, usaha sendiri dulu laa... hi~i.

Apa apa pun, ai sangat gembira hari ni, sbb ai fressh today !
Setelah 40hari berbulan merah !
Lame kan ? Thats my problem . . hurm . .

TQ to HANI mempekenalkan ai dengan blog blog rakan sekapal TTC ni.
Sangat syukur. At least, ai amik ikhtibar & tips tips dari diaorg kan.
Salah satu blog TTC ni MAUJADIIBU~
Rasa macam nak menangis bila baca pengalaman diaorg ni berusaha tuk pregnant !
Sedihh...



Uols yang diluar sana.
Ce baca. Ce selami hati orang orang macam ai ni.
Pk la sebelum keluarkan kata kata yg menyakitkan hati tu.
Kalau la uols semua tau.
Semua ini sakit tau tak ??




p/s: emo lak pagi pagi ni.














Yang emo bertempat,
signature ms eida

2 comments:

  1. Sabar ye..tak ada rezeki lagi..ader sebab dpt lmbat tu..just ign0re ape org nak ckp yee..xm0 emo-em0..nnt stress..stress salah satu punca lmbat hamil **org ckp lor**


    **haaa..dah tukar pun pop-up window :)

    ReplyDelete
  2. Haa.. betul, stress jugak salah satu sebab ! Tamo tamo.. I try !

    Tq dear .

    Yup dah tukar !! HHEHE~

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page