Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Buruh @ Cameron Highlands !

Assalammualaikum w.b.t . .

Lama nya baru nak dipublish entry ini. HAHA ~
Kusyuk mereka ayat . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hari Pekerja we all 1 family sambut di Cameron Highlands (CH).
Plan ke CH ni dibuat seminggu sebelum.
Ai la terasa nak bercuti tapi nak budget2 je. Hehe
So, ai stat seacrh pasal CH ni. Mybos kecik pun pernah pergi. Best katanya lah...
Mula mula plan ai pergi berdua je dgn hubby . .
Tapi myboskecik ada apartment tuk disewa. Disebabkan ai kenal myboskecik, so penjaga apartment tu bagi harga murah kat ai . . *syukur*
RM150 tuk 1malam bagi Apartment 2 bilik. Sangat besar ye !
Ai tanya si penjaga tu namanya Mr. Bala.. Salunya Peakday begini Mr.Bala akan charge RM200-Rm250. Murah kan harga yang diberikan kt ai ? TQ!!

So, malam tu terdetik la dlm hati ai . .
RM150 tuk 1malam , Apartment 2bilik tuk 2org ?? Mak aii !! Besarnya ! Takutnya !!
Timbul la idea tuk mengajak 1family ai pergi !
Mula mula abah takmo ikut, nak balik kg katanya. nak mengecat rumah kat kg.
Bila cakap " Rugi abh tak ikut, anga sponsor semua ni"
Dan dipujuk oleh ahli keluarga yang lain, baru la terbuka sikit hatinya ! HAHA


30April2011 (Sabtu). Pukul 6am ai da bangun .
Menguruskan kucing yang bakal ditinggalkan selama sehari je pun ! hee~
Siap ! We all pergi isi minyak full .
Di sini la trajedi bermula .. HAHA
Sekali ada paku kat tayar kereta dahhhh. .
Mane ada kedai kereta yang bukak pagi hari cam ni ?
Sampai rumah mak, abah kate pukul 8.30 paling lewat ada 1 kedai kat Segambut.
Ai da bengang !
Plan ai nak sampai kat CH dalam pukul 11am di awang awangan !!
Tunggu punya tunggu .. Pukul 9.30am baru siap tampal tayar kereta . Baru gerak ke CH !

Dalam tengah hari we all berhenti makan di RnR Ladang Berkam.
Teruskan perjalanan. Jem sedikit !
Ni yang ai nak elak .. Tapi nak buat macam mane, kita hanya merancang. Tuhan yang menentukan kan ?
We all amik keputusan nak exit Simpang Pulai.
Tapah ? taknak la.. tak berani !
Memang Simpang Pulai jauh sedikit tapi xpe. Janji selamat sampai !


Dalam perjalanan tu , dengan keadaan jalan yang bengkok bengkok tu, Hujan lebat pulak !!
Kabus tebal ! hadoi... seramm. . .

Tapi akhirnya pukul 3.45pm, we all selamat sampai di Carnation Park Apartment.(tanahrata)
Abah berehat. Mak sibuk masak sane masak sini .
Masing masing hilang kan penat dulu .
Sebab lepas ni we all nak serbu Pasar Malam Brinchang !
Orang kata jangan lepaskan peluang pergi Pasar Malam tu... hehe~

*depan apartment*nak pergi Pasar Malam*


Otw nak pergi Pasar Malam tu JEM ok !!
Apesal Jem ek ?
Terlupa ke ? We all pergi time Hari Pekerja lah !!
Sure ramai org ! Cis. . . Silap time la...
Tapi tak pe . . perjalanan diteruskan jugak ..
Sampai kat Pasar Malam Brinchang.


Begitula keadaannya. best kan ? Meriah !
Macam macam ada jual .
Dari makanan sampai la ke pakaian !
Ai kasi beli semua yang berasaskan Strawberyy !! HAHA
Sedar tak sedar da pukul 9.30pm.
Dah jom balik !
Esok macam macam tempat lagik nak serbu !
hee ~

1Mei2011(Ahad). Pukul 9.00am.
We all ke Bharat Tea. Panas tapi sejuk ! Amacam ? hehehe.
Disebabkan semalam hujan,, so ladang agak licin !
Along banyak kali nak tergelincir..
So, ai nasihatkan mak abah tak yah turun!
Bahaye yer . . Tengok dari atas je tauu . .
We all adik beradik ni degil nak turun jugak !
Agak teruja nampak ladang sungguh menghijau !!~


Begitu lah we all di Ladang Teh.
Perjalanan seterusnya ke Strawbery Farm !
Ohh yeah !!~
My little brother dr awal sampai asik kate " Ijam nak petik buah strawberi sendiri"
Tapi tak dapat, sebabnya hari yang we all datang tu, strawbery tak cukup tuk dipetik sendiri.. Sian nya . . Tak pe, nnti anga bawak pergi sini lagi ok ? =p
*ada niat nak pergi lagi ni*

Eskem Strawberi RM5/cup

Selipar RM10 , Bantal RM15, Strawbery mix with cream & choclate RM10


Sampai petang we all duk lepak kat Strawbery Farm ni sbb hujan lebat time ni.
Dan jem !
Bila da reda sikit, we all gerak . . Nak check out.
After serah kunci pada Mr. Bala, we all pun gerak !
Nak cari kedai makan. Lapar !
Makan Nasi Ayam . Tapi tak tau ape yg sedap sangat . Mayb sbb da laparrr !!!

After makan, sempat tangkap pic dengan kenderaan Wajib CH ni.
Bersepah sepah nampak .
Mayb digunakan tuk mengangkat sayur sayuran kot?

*semua pun nak menempek!*

Ok dah kenyang !
Jom balik !!
Jam da pukul 6pm.
Kene sampai bawah sebelum malam. Sbb tak de lampu kan sepanjang ke Simpang Pulai nnti.
Sian abah dah tak berapa nampak lagik.

Tapi sempat jugak singgah di Avant Choclate ni !
Sedap weiii choclate dia.
Wajib singgah !!


Dah menyinggah sane sini , menyebabkan we all terpakse jugak redah gelap gelita !
Sib baek selamat !
Takut jugak. Ai tak risau pasal huby. Dia muda. Tapi abah tu.. Takut jugak abah drive malam malam ni.
Masuk highway je, along pulak yang bawak. So, abah boleh tidor yer..... =)
Ai ? tak bawak pun ! Hubby baek hati nak bawak.
Hehe~

Pukul 12am sampai umah mak. Punggah barang semua.
Rehat kejap.
Terus gerak balik ke rumah.
Dalam pukul 1am lebih, ai sampai umah.
Terus tidor !
Penat !!!~


Akhirnya, tercapai juga ai nak bawak Family ai bercuti.
Walaupun hanya di CH, tapi Happy !!
Doakan Anga murah rezeki, leh bawak bercuti lagi tau !!
=)

*1 Happy Family* Tq Mr.Tripod*







p/s : percutian ini berharga Rm800/-









Yang suka bercuti, Sapa yang tak suke oit !!
signature ms eida

7 comments:

  1. ole2 tok i n debot xde ke??
    hikhikhik

    ReplyDelete
  2. Nak ke ? ada banyak teh kat rumah.. teh strawberi.. =)

    ReplyDelete
  3. hahahaha....
    men2 jela...
    teh2 xmen r...
    i nk strawberi coklat la...
    2 tnda cinta i pd DATUK K a.k.a KHAIRUL ZAKRI...
    cam ct nurhaliza n datuk k 2...
    kuang3...

    ReplyDelete
  4. Haha . . kalau strawberi ko kne g sendiri la.. Tak leh bwk turun, dah tak sedap !! huhuhu

    ReplyDelete
  5. Avant Chocolate tu kat area mana ek?

    ReplyDelete
  6. Avant Chocolate tu kat area mana ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Avant Chocolate ni otw turun ke KL, menuju ke Simpang Pulai ;)

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page