Tuesday, May 31, 2011

7.12% ? Terjejas tak ??

Assalammualaikum w.b.t . .

Kecoh sane sini kan pasal elektrik naik sampai 7.12% !
Bagi yang duk dengan mak ayah, xkesah kot ? Msti mak ayah yg bayarkan !! huhu~
Tapi bagi yang duk sendiri seperti ai ni. . Baru berjinak jinak membayar sendiri utilities ni,
kesah kot !!

Kuatkuasa bermula esok !
Mulai esok mari berjimat ok !
Tapi ada bestnya bila jika penggunaan elektrik bawah dari RM20 ke bawah, masih percuma !
Tapi.. tapi. . .sehingga Disember 2011 je !
Ai ni baru je 1st time tak byr bil elektrik tuk bulan lepas (bulan lepas bil RM17.40 je), ingtkan boleh la save sbb nak kekalkan bil RM20 ke bawah ni.. Tapi masuk tahun 2012, ai kene bayar bil elektrik !!
Arghhhh !!~

Esok ! 1Jun2011 . . Mari latih diri berjimat dengan penggunaan Elektrik ni.
Tadi pagi uols semua dengar Hot.fm tak ?
Ada jugak tips tips tuk berjimat ! huh~u ..
Tapi ai sempat dengar 2-3 tips je. . Pastu da sampai office ! hehe ~
Tapi ai pernah jugak try beberapa tips ni dan tu yg boleh buat bil elektrik ai hanya RM17.40 pada bulan lepas. Selalunya RM30++ .
So, ayuh cuba !

*off/tutup semua suis soket, bermakna tak perlu dah buat standy mode tuk TV, Astro dekoder, PC atau semua perkakas elekrtik yg ada opsyen tuk standby. Off kan je suis dia lg bagus !

*Off/tutup juga semua suis soket yg menyambungkan elektrik kpd extension cord/power extension/ extension plug - sbb extension ni semua biasanya ada lampu LED, elektrik juga tu !

* Yang perlu biarkan ON ketika ini hanyalah Peti Ais je.
Yang lain kasi OFF !! huuhu~

Amacam ? cuba try !
Dapat je bil, sila bandingkan dengan bil bulan lepas.
Rasai perbezaannya !
HAHA . . .dah macam ai ni buat promosi je.. hihih~i












Yang akan kekalkan momentum RM20 ke bawah sehingga Disember 2011 je,
signature ms eida

2 comments:

  1. ai pulak nk bgtau..setakat 2 tahun duk umah sewa..baru sekali je i kene bayar bil elektrik..sebelum ni semua free aje..yehuuu..tp mulai esok..aish...susah la kita! bil air pun xpenah bayar..sebab air memang xkuat sgt pun..hehe..lepasni kene iron baju sebulan sekali..mandi pun sekali sehari..bole? hahaha..Tak suka tariff naik! nak pindah oversea!

    ReplyDelete
  2. HAHA ! Manyak syokkk ooooo....
    Alamak.. mandi sehari sekali ? larat ke cik abg nak pelok busyuk busyuk ni !! hee~
    Cop ! Pindah oversea tak yah byr bil elektrik ek ?
    Nak ikut !! hee~

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page