Monday, December 6, 2010

Tahukah kamu Muharam itu ?

Salam Maal Hijrah . . .
Semua tau kan, esok bermulanya tahun baru Islam . . .
Tapi tahukah kamu apa itu Muharam ??

Mari mari membaca !
Menambah Ilmu . . =)

Muharram ?
Adalah bulan pertama dlm thn Islam (Hijrah) . .
Sebelum Rasulullah berhijrah dr Makkah ke Yathrib, kiraan dibuat mengikut thn Masihi . .
Hijrah Rasulullah mmberi kesan besar kepada Islam samada dr sudut dakwah, ukhuwwah dan syiar Islam itu . ..

Pada asasnya, Muharram mmbawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang' , iaitu ALLAH SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. . .
Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah . .
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan . .

Jom jom kite tgok, peristiwa penting yg berlaku dlm Muharam !!~

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula mmbuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari "Asyura". Pada hr itu , byk terjadik peristiwa yg mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yg gigih dan tabah bg menegakkan keadilan dan kebenaran.

Peristiwa 10 Muharam :-
  • Nabi Adam bertaubat kpd ALLAH SWT
  • Nabi Idris diangkat ALLAH SWT ke langit
  • Nabi Nuh diselamatkan ALLAH SWT dr perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6bulan
  • Nabi Ibrahim diselamatkan oleh ALLAH SWT dr pembakaran Raja Namrud
  • ALLAH SWT menurunkan kitab TAURAT kpd Nabi Musa
  • Nabi Yusuf dibebaskan dr penjara
  • Penglihatan Nabi Yaakob yg kabur dipulihkan ALLAH SWT
  • Nabi Yunus selamat keluar dr perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40hr 40mlm
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dr Tentera Firaun
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni ALLAH SWT
  • Nabi Sulaiman dikurniakan ALLAH SWT kerajaan yg besar
  • Hari Pertama ALLAH SWT menciptakan ALAM
  • Hari Pertama ALLAH SWT menurunkan RAHMAT
  • Hari Pertama ALLAH SWT menurunkan HUJAN
  • ALLAH SWT menjadikan 'ARASY
  • ALLAH SWT menjadikan LUH MAHFUZ
  • ALLAH SWT menjadikan ALAM
  • ALLAH SWT menjadikan MALAIKAT JIBRIL
  • Nabi Isa diangkat ke langit

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH !!!
(baca la . . ari ni tau !!!. . .)
Doa Akhir Tahun dibaca 3x pd akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Magrib pd akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yg mmbaca doa ini, Syaitan berkata :
"Kesusahan bagiku dan sia sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pd setahun ini dan ALLAH SWT binasakan aku satu saat jua . Dengan sbb mmbaca doa ini, ALLAH ampunkan dosanya setahun "
(kecik ek ? search google . . ade rasenye !)



DOA AWAL TAHUN !!
(baca esok tau !! . . )
Doa Awal Tahun dibaca 3x selepas magrib pada malam satu Muharram.
Sesiapa yg mmbaca doa ini, Syaitan berkata :
" Telah amanlah anak Adam ini drpd godaan pd thn ini kerana ALLAH SWT telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya drpd fitnah Syaitan"
(kecik jugak !! sila search kt google ye... )


Itu sahaja . .
So, marilah kita sama sama praktikkan !!
Mungkin ramai yg dah tau,
Xpe.. bg yg tak tau ?
hmmm.....

Eh .. 1 lg petua emak ai kan ...
Besok mase nk baca doa awal tahun tu kan, amik duit kertas ...
Tak kesah bape hinggit !
Rm1 ke... RM5 ke.. RM10 ke.. RM50 ke..RM100 ke..
Lipat kecik kecik simpan dlm purse . . .
Niat dalam hati,
"Semoga rezeki aku tidak akan putus pd thn ini .."
InsyALLAH . . dengan kuasaNYa, rezeki kita akan bertambah !! ~







Sibuk buat list azam 1432 Hijrah a.k.a 2011~
signature ms eida

2 comments:

  1. salam...belum terima lagi hadiah nak send tu..let me know ur address untuk hadiah give away tu ya,,,

    ReplyDelete
  2. Bro Eyriqazz : sy sudah email.. xdpt ye??

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page